Кампания в Бургас за предотвратяване на мозъчния инсулт

img_1113Фондация „Ротари“ и УМБАЛ Бургас започват кампания за предотвратяване на мозъчния инсулт. В Бургас ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи. Апаратурата за тях днес бе предоставена от трите ротариански клуба на бургаската болница. Ще бъдат обучени и млади лекари, които да се ангажират с програмата.

Предоставената апаратура е съдов доплер, който чрез ехографско изследване открива ранни признаци на атеросклероза. Ще се изследват каротидните (сънните)  артерии, чието запушване е най-честата причина за инсулт. Заедно с доплера бе предоставен и ехокардиограф. Комплектът е мобилен и може да бъде използван както в болнични, така и в амбулаторни условия. Ще се организират и изнесени прегледи. Апаратурата е на стойност 25 000 долара и след приключването на проекта ще бъде дарена на УМБАЛ Бургас.

В България инсултът покосява 36 души на 1000. Това е много повече, отколкото е средният процент в Европа. Затова Фондация „Ротари“ решава да помогне в справянето с този проблем. В проекта „Rotary No Stroke Bulgaria“ („Ротари без инсулти в България“) – глобален грант на Ротари Дистрикт Д2482 са включени четири университетски болници в страната.

„Проектът бе иницииран преди повече от година и неговата цел е кампания за превенция на това тежко заболяване, вследствие на което умират милиони мозъчни клетки, които не се възстановяват никога. За наша радост УМБАЛ Бургас прие поканата ни. Искаме да помогнем това заболяване да бъде сведено до минимум сред жителите на областта”, заяви Момчил Момчилов, секретар на Ротари клуб „Бургас“.

„Благодаря на ротарианците, че избраха УМБАЛ Бургас за партньор. Моят призив е гражданите на Бургас да се изследват профилактично, а не да чакат последния момент при сериозни оплаквания”, заяви д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ Бургас. Благодарности от името на Община Бургас поднесе д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване. Той подчерта, че последиците от инсулта са тежък социален проблем и би се радвал кампанията да намали съдовите инциденти.

На представянето на проекта присъстваха: Красимир Ганчев, представител на Фондация „Ротари”, Стоян Бумбалов, секретар на Ротари клуб „Бургас Приморие”, Добромир Добрев, президент на Ротари клуб „Бургас”, д-р Ваня Пайташева, член-ротарианец и Николай Киров, председател на Ротари клуб „Бургас Пиргос”.