Вие сте тук: Начало » Toп новини » Поморие – „Скритата перла” – най-новият филм за града, част от поредицата „Световните градове на България”

Поморие – „Скритата перла” – най-новият филм за града, част от поредицата „Световните градове на България”

Завършиха снимките на презентационния филм за град Поморие – „Скритата перла”, заснет от 20180928_190227Продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп”. Филмът ще е част от поредицата на Българската национална телевизия за документални филми – „Световните градове на България”. „Файв Стар Медиа груп” и БНТ от 6 години работят върху този проект. В поредицата са включени български градове, които са променили историята на Европа, а с това и на света. Продукциите са мащабни, включват много исторически възстановки, снима се с най-модерна кинотехника.

20180928_151249Свети Андрей Първозвани, първият сред апостолите на Христос, баснословно богатият византиец Михаил Кантакузин, известен и като Сина на Дявола, императрица Зоя Карбонопсина, апостол Петър и самият  Иисус са част от образите, които придвижват сюжета на филма за уникалноя черноморски град. Поморие съчетава в себе си класическите образци на древногръцката цивилизация, типичните черноморски традиции в риболова и плажове като от Лазурния бряг.

Като реверанс към традициите, а вероятно и като спомен за посещението на едно от онези места, които Христос нарича „Солта на земята“, в Поморие е издигнат и единственият музей на солта в Източна Европа. Той е посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода – метод е известен като „древна анхиалска технология”, разказва сценаристът Александър Перпелиев img-ab342a366cfa3e4108604b70cf4d4727-v/”Градът на живата магия”, „Долина на светци” /. Режисьор е Степан Поляков /”София – историята на Европа”, „Внезапна спирка”, „Няма! Няма да работя!”/, главен оператор е Момчил Александров /”Йога воин”, „Тайната столица”/, композитор Симеон Германов /”Небесния Йерусалим”, “Бялата приказка н Черно море”/. Изпълнителни продуценти са Вивиан Бояджиева и Никол Костова – и двете с десетки филмови продукции зад гърба си.

„Поморие – Скритата перла” е съвместен продукт на Община Поморие и продуцентската къща. Той ще бъде озвучен на английски, руски и български. Ще бъде показан на българската и чуждестранна аудитория в навечерието на новата 2019-а година, съобщават от общината.

Горе