Избираме между два модела в здравеопазването – френски или холандски

lekari_bsМежду две от най-добрите здравни системи в Европа ще трябва да избира България. Здравното министерство предлага френският или холандският модел на осигуряване. Как работят те?

14 години от живота на д-р Мирослава Благоева минават в Холандия. Именно там започва й практиката й на зъболекар. Неведнъж обаче е била и в ролята на пациент.

“Аз съм голям привърженик на холандския модел и смятам, че е ефективно работеща система. Защото се влагат доста средства в здравеопазването и съответно нивото е доста по-високо, докато ние плащаме много малко за здравеопазване и не може да имаме много изисквания”, казва д-р Благоева пред Нова Телевизия.

Холандският модел на здравно осигуряване е един от възможните варианти за реформа у нас. При него всеки пациент може да избира в кое от всички застрахователни дружества на пазара да се осигурява.

“Те предлагат различни пакети в зависимост от нуждите. Ние винаги сме имали основна и допълнителна застраховка, основната е задължителна за всички, а допълнителната е въпрос на избор, като зъболекарската помощ също е в допълнителната”, продължава Мирослава Благоева.

А в зависимост от пакета, здравната застраховка на година в Холандия е между 1000 и 2000 евро.

“Държавата основно е регулатор и оставя болниците и застрахователите да се договарят на пазарен принцип и следи да няма картели и да няма договорки в ущърба на осигурените,т.е. да не се източва системата”, казва икономистът Георги Ангелов.

Холандската здравна система е и особено благосклонна към неосигурените пациенти.

“Има глоби,но има хора, които нямат възможност да се застраховат, в такъв случай лекарите и зъболекарите са задължени да не връщат такива хора,които нямат осигуровки”, обяснява икономистът.

Близо 10 години са нужни, докато този здравноосигурителен модел заработи в Холандия.

“Човек може да изчезне от едната система и да отиде в другата, разбира се фондовете ще имат стимул да предлагат по-добри услуги, защото иначе няма как да спечелят. Ще има натиск върху системата да бъде по-ефективна”, коментира Ангелов. Той казва, че дори да вземем наготово модел, той се въвежда трудно.

Затова и у нас засега нагласите клонят към втория вариант, при който пациентите имат месечна вноска към здравната каса и към частен застраховател. С някои разлики този модел е заимстван от Франция, където има два типа здравно осигуряване – основно и допълнително. “Всеки един пациент има достъп до осигуровка, дори и да няма допълнителна осигуровка 70% от това,което се плаща е от държавата. Ако евентуално човекът няма допълнителна здравна осигуровка тези 30% си ги плаща”, казва Ирена Димитрова, асистент в кабинет по дентална медицина.

Миналият януари допълнителната здравна осигуровка става задължителна за всички работодатели, съответно и за всички работещи.

“Тя е задължителна за всички работодатели от януари 2017, това значи, че работодателят, когато наема персонал трябва да сключи договор със застраховател. Работодателят плаща половината, а другата половина се приспада от заплатата на работника”, продължава Димитрова.

Достатъчно е дори само един от семейството да има здравна застраховката, за да я ползват останалите му членове.

“Дори да е необходимо да се направи някакво плащане, пациентът знае, че сумата ще му бъде възстановена. Това е голямо предимство за хората с ниски доходи”, обясни Беатрис Дугон.

Тази щедрост обаче води до сериозен дефицит, който е за сметка на работещите французи.

Това обаче не е единственият минус на френската здравноосигурителна система.

“Проблемът е, че е има много доктори, които работят на доста по-високи тарифи от тези, които здравната каса е определила да възстановява, на което те имат право, но в този случай пациентът следва да има доста добро допълнително осигуряване за да има 100 процента възвръщаемост на вложените средства. Така има много пациенти, които нямат достъп до по-добри и високо-квалифицирани здравни специалисти, тъй като техните тарифи са доста високи”, обяснява Беатрис Дугон.

Макар да е по-предпочитана от здравното министерство, икономистите определят българо -френският модел като по-лошия.

“Запазва сегашните здравни вноски, слага още две здравни вноски, т.е. със сигурност ще се плаща повече от сега. Повече пари ще има. Въпросът е дали срещу тези пари ще получим повече качество и услуги”, казва Георги Ангелов.

И още подводни камъни, които криела този тип реформа.

“Когато нещо е задължително ще се застраховат в най-евтиното,което намерят – без да познават застрахователя. Понеже държавата е казала дайте да изберем най-евтиното и може да имаме проблеми с плащане, фалити”, продължава икономистът.

Макар и привърженички на различни модели – Мирослава на холандския,а Ирена на френския, и двете са единодушни, че България има нужда от нова система на здравното осигуряване.

1 коментар

  1. И двете системи няма да проработят с тези хора, които ще я Управляват!
    Създадохме на подобен принцип допълнителното пенсионно осигуряване!
    Което Управляващите атакуват от няколко години, а сега ще искат да създадат подобен механизъм за здравеопазване?
    Моите уважения д-р Благоева, но сте далеч от реалността в България!
    От написаното подразбирам, че …
    1. Парите от здравни вноски не покриват нищичко, но Държавата "ме" задължава да ги плащам!
    2. Ако с парите от вноски на граждани за здраве искате да издържате около 400 "болници", сметките ви никога няма да излязат! И, нито една система която въведете няма да проработи!
    3. Въвеждането на допълнителна данъчна тежест (може, и да е пожелание, но въпреки това си е данък) в Държавата с най-нисък стандарт в ЕС ще допринесе за увеличаване на "сивия" сектор, от което губи Бюджета, съответно нуждаещите се!
    Та, проблемът докторе … не е в системата, а в хората които я Управляват.