Агенция Митници установи във Винпром Поморие 9 крана без измервателни уреди (видео)

В момента Агенция „Митници” проверява шест обекта – данъчни складове за производство на алкохол, като в следващите два месеца ще бъдат проверени и останалите обекти, в които се дестилира алкохол. При досегашните проверки са открити несъответствия с изискванията на ЗАДС и нормативните актове за неговото прилагане в два от данъчните складове, съобщи на брифинг днес заместник-директорът на Агенция „Митници”.

В данъчен склад, находящ се в град Поморие, е установено наличието на 9 крана, монтирани върху дестилационни съоръжения. Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, не се пломбирани и на съответните точки не са монтирани измервателни уреди. През крановете е установено, че изтича готова продукция – алкохол. Някои от крановете са с голям дебит – с експеримент митническите служители са доказали, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди.

В данъчен склад, находящ се в село Славянци, община Сунгурларе, митническите служители след извършен полеви експеримент по отношение средствата за измерване и контрол и данните, предавани от тях, установяват, че измервателният уред визуализира на дисплея си движение на акцизен продукт, но не натрупва информация за количеството на преминалия продукт. Т.е. на практика уредът не отчета и не предава данни към Агенция „Митници” и това създава възможност да се извеждат акцизни стоки без да са отчетени и съответно без да се заплати акциз.

За проверките са съставени протоколи. Предстои да бъдат изготвени становища и в зависимост от тежестта на нарушенията ще се предприемат съответните административни и административно наказателни мерки. Вече са наложени обезпечителни мерки на части от двата обекта, където се намират доказателствата.

В останалите четири проверявани обекта, намиращи се в районите на Търговище, Долна Баня, Свиленград и Ловеч, не са открити съществени нарушения.

Агенция „Митници” прилага законовата процедура по един и същи начин към всички обекти, в които са установени нарушения, подчерта заместник-директорът на Агенция „Митници” Юлиан Мирков.

прикачаме клипа, показан по време на брифинга:

https://customs.bg/document/13129