Работодатели и синдикати се скараха за максималният осигурителен доход

pariПредложението на правителството максималният осигурителен доход да се увеличи от 2600 на 3000 лв. от следващата година предизвика остри реакции от страна на бизнеса, особено в секторите с по-високи възнаграждения, съобщава Кросс.

Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал увеличаването на максималния осигурителен доход ще насърчи сивата икономика сред високо платените и до отлив на висококвалифицирани кадри.

Работодателите настояват да отпаднат осигурителните прагове, които се спускат административно.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” напомни, че по принцип максималният осигурителен доход трябва да е десет пъти минималната работна заплата – над 5000 лв. С увеличаването му на 3000 лв.  се прави плаха крачка в правилна посока, смята представителката на синдикатите.

Според Николай Говедаров от Българската асоциация на пенсионерите таван на пенсиите не трябва да има, защото той ограбва хората, които са си плащали осигуровки и трябва да получават сума над този таван. От пенсионерската асоциация настояват минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст всяка година да се определя спрямо линията на бедност и да бъде равна поне на нея. Сега линията на бедност е 321 лв., догодина ще бъде 348 лв., а минималната пенсия е 200 лв.

1 коментар

  1. Ако има таван, то как се изплащат подобни заплати (над спомената сума, а такива има, и не са малко)?
    Тавана трябва да се премахне. МРЗ трябва да се премахне, и да се въведе минимална почасова ставка, която да е равна или изравнена с равни темпове във всички райони на ЕС (в случая, България)! И, това може да стане точно за по-малко от едно десетилетие!