Безплатни зъболекарски прегледи на първокласниците в община Поморие

43675321_5492169“С усмивка при зъболекаря” е името на инициативата, която ще осигури безплатни стоматологични прегледи за най-малките ученици от Поморие, Бургас, Айтос, Созопол, Средец и Несебър. Кампанията се организира за първи път в областта по идея на районната колегия на Български зъболекарски съюз, с подкрепата на Областна управа, Регионално управление на образованието и Община Бургас. Инициативата ще обхване 2948 от общо 3672 първокласници на територията на областта. Целта е да се осигури навременна профилактика и диагностициране на най-честите заболявания на устната кухина в тази възраст.

В тази връзка вчера кметът на община Поморие Иван Алексиев проведе среща със заместник-областния управител проф. д-р Севдалина Турманова, инж. Виолета Илиева – началник на РУО – Бургас и заместник-председателя на БЗС – Бургас д-р Богдан Димитров. „Подехме тази инициатива, защото нито една институция не би могла да се справи сама със здравето на децата”, коментира инж. Илиева.

В Поморие инициативата ще обхване 253 деца или 16 паралелки от всички  11 училища на територията на общината. Прегледите ще се извършват с предварително записване и в присъствието на родител. В сайта на РУО-Бургас бъдат ще поместени адресите на всички зъболекарски практики, предоставящи безплатни прегледи за малчуганите, сред тях е и д-р Гергина Милкова от Поморие. Кампанията стартира на 1 октомври и ще продължи до 15 декември тази година.

„Образованието на децата е основен приоритет както за Община Поморие, така и за правителството. Приели сме единен стандарт за здравно, екологично и гражданско образование и смятам, че в област Бургас тази политика ще се провежда успешно, именно благодарение на взаимодействието между родители, учители и институции”, каза кметът Иван Алексиев в края на срещата, предават от пресцентъра на Община Поморие.