Празник има с.Козичино

kozichinoНа 14 октомври празник има с.Козичино. Църквата в поморийското село е построена през 1847 г. и е именувана на Св.великомъченица Параскева-Петка.  

Има сведения, че в Еркеч /старото име на Козичино/ е имало църква  преди последното опожаряване на селото през периода 1828 – 1832 година, към която е организирано и примитивно килийно училище. Основите на такова килийно училище с параклис, се намират в местността „Стойов мост“, намираща се на входа на селото, тоест на Изток от входа му

Историята на църквата в село Козичино е тясно свързана с възрожденските процеси в българското общество, от които еркечени не са били изолирани. Тези процеси започват първо чрез самоосъзнаване и борба за независима българска църква и просвета.

Църквата е строена през годините 1845 – 1848. Разрешение за построяването се е изисквало и заради това четирима души, от четирите най-знатни рода на коне са тръгнали към Цариград /Истанбул/, за да го получат, свидетелстват стари хора. Това са Дойно Великов, чийто син Петко по-късно служи в църквата до кончината си, повече от 60 години. Демир Стойков – от Карачобански род. Кольо от рода Кеси и Рою от рода Емшери.

Строежът сплотява цялото местно население, което влага всичката си сила и енергия в общата кауза. Църквата е строена само нощем да не се дразнят турците. Това обуславя и избора на място – най-ниското в селото, което впоследствие се сакрализира. Понякога турски шайки от съседните мюсюлмански села – Лопачлър, Палазлър и Кедиклър, правели набези и разрушавали построеното. Еркечени не се задоволявали само с възстановяване на развалините, а в отговор пречели на изграждане на минаре на известната джамия при село Челебиево

Църквата представлява класически пример на трикорабна базилика с двускатен покрив. Гордост за еркечени е, че църквата е съхранена в оригиналния си вид – правени са през дългото ѝ съществуване само козметични промени.

kozi4inКозичино е  единственото село в България, в което лазарките празнували два поредни дни- на Лазаровден и на Цветница. Така е било, когато селото е било многобройно. На „Лазаровден“-/събота/ -празнували малките момичета, а в неделя „Цветница“ – момите. Сега всички играят „Лазари“ само в неделя – Цветница, заради малката раждаемост в селото.  Обичаят се изпълнява така, както се е изпълнявал преди векове изпълнен с много колорит и красота.

Сборът на селото се празнува на Петков ден, тъй като е  празник на църквата в Козичино “Св. Петка- Параскева”.

Честит празник на жителите на това поморийско село!