Община Поморие иска държавен имот за изграждане на нов жилищен квартал

novКметът Иван Алексиев поиска от държавата безвъзмездно прехвърляне на терена на бившето Военно поделение (зад Винпрома) в полза на община Поморие. Имотът е държавна собственост, с площ от 49 785 кв.м и е застроен с 21 на брой масивни сгради. Искането е адресирано до Министерския съвет чрез Областния управител на област Бургас, съобщават от Община Поморие.

В мотивираното си искане кметът изразява желанието на Община Поморие да стане собственик на имота, за да го благоустрои и отдели за изграждане на нов жилищен квартал в гр. Поморие. Намерението на Общината е да изработи подробен устройствен план за изграждане на самостоятелни поземлени имоти, върху които ще се учреди право на строеж на лица с установени жилищни нужди, а върху някои от тях ще се построят социални жилища.

Новият квартал ще представлява комплекс от сгради, инфраструктура, паркинги, търговски и зелени площи, отговарящи на международните стандарти. Локацията на имота позволява лесна и бърза комуникация с общинския център и удобен достъп до необходимата инфраструктура.

Изграждането на подобен квартал би осигурило нови жилища на повече граждани и едновременно с това ще създаде по-добър стандарт на живот, пише в писмото си кметът Алексиев.