Майките на деца с увреждания скочиха срещу Валери Симеонов

protestМайките на деца с увреждания скочиха срещу вицепремиера Валери Симеонов, който си позволи изключително грозно изказване по техен адрес по телевизия СКАТ.

Според него те били “група кресливи жени, които спекулират с децата си”. Симеонов отиде и още по-далеч като обвини майките, че са манипулирали общественото мнение, изкарвайки на пек и дъжд “тия уж болни деца”.

Ето и цялото му изказване:

„Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си. Манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тия уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че този закон е заченат в грях. Той е започнат с грях, продължи с нарушения, с погазване на всякакви срокове на административните органи.”

Майки на деца с увреждания поискаха оставката на Валери Симеонов заради това изказване. На брифинг в парламента те подчертаха, че с протестите си показват именно колко болни са децата им. Те коментираха, че е недопустимо човек, заемащ такъв пост, да изразява такова мнение за хора с увреждания. Представителите на палатковия лагер, който месеци наред посреща и изпраща депутатите, бяха в НС, за да чуят дебатите по вота на недоверие, предава БНТ.

“Доживяхме да чуем от вицепремиер, отговорен по социалната политика, че става дума за „шепа кресливи жени с уж болни деца“. Това е абсурдност и в която и да е европейска и цивилизована държава този човек не може да остане и една минута повече на поста си.”, каза по време на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод това изказване на вицепремиера Валери Симеонов.

„Призовавам премиера да се определи споделя ли това мнение, това ли е мнението на правителството, това ли ще е политиката, която ще провежда по отношение на тези деца и изобщо на хората с увреждания“, посочи още Нинова. По думите ѝ Симеонов не може да остане и минута на поста си.

„Днес е денят, в който искаме цялото правителство да си ходи и то точно за бездействието в тази сфера на здравеопазването“, заяви Нинова.

Премиерът поднесе извинение от името на правителството за думите на вицепремиера Валери Симеонов. „Такъв език е недопустим и неправилен. Нещастието на хората не бива да се използва както от БСП, така и от Симеонов. Не може на гърба на тези хора да се гради политика”. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел в отговор на журналистически въпрос.