Новите данъци за старите коли ще струват 20 млн. лв. допълнително на собствениците им

pariНовите данъци за старите автомобили догодина ще струват 20 милиона лева допълнително на собствениците им. Това показват сметките на финансовото министерство в проектобюджета за 2019 г., съобщава бтв.

Държавата като цяло планира да събере повече приходи догодина. Очакванията са с вдигането на заплатите, от данъци и осигуровки в хазната да влязат над 3 милиарда лева повече.

За пръв път в сметките за държавния бюджет виждаме и какъв ще е очакваният ефект от отпадането на отстъпките за старите автомобили. Ако собствениците платят по-високите данъци, това означава 20 милиона лева повече приходи за общините.

Държавата планира да събере и 215 милиона лева допълнително от тол такси и електронна винетка. Впечатление прави, че точно толкова ще се и похарчат за системата.

И ако според икономисти промяната е стъпка в правилна посока, то не е ясно как точно са изчислени очакваните приходи от 20 милиона лева и дали ще бъдат събрани.

“Ако в дадена област общият налог се повиши значително, възможно е да се прибегне до т. нар. данъчен туризъм и да се регистрират автомобили в съседни общини или такива с по-ниски данъци”, каза икономистът Калоян Стайков.

Дори и това да не е масова практика, според анализаторите, с бюджета не се предлагат реформи, а на практика се разчита на по-високи данъци.

„Правителството се е насочило към сибиране на повече приходи не чрез подобряване на събираемостта, а чрез увеличаване на данъчната основа, което противоречи на заявките, че данъци няма да се увеличават”, заяви икономистът Калоян Стайков.

Държавата се надява да събере повече приходи и от по-голямото потребление заради заетоста и увеличението на заплатите.