Станцията на Кроношпан за мониторинг на фини прахови частици вече работи

stanciqСтационарната станция за 24 часов мониторинг на нивата на ФПЧ /фини прахови частици/ на територията на к-с „Славейков“ в Бургас е в работен режим от 10 октомври. Разполагането на съоръжението е един от поетите ангажименти от страна на „Кроношпан“ към жителите на Бургас. Станцията е последно поколение за класа си и е сертифицирана от акредитирана независима лаборатория.  Точката, от която се извършва постоянният мониторинг, отстои на около 500 метра по права линия от производствата на Кроношпан и е разположена в началото на жилищната зона в к-с „Славейков“ в непосредствена близост до бл. 25.

След монтажа на станцията през месец септември и след поредица от тестове, тя вече отчита и обработва данните, чрез които подава анализ не само за нивото на ФПЧ, но и за посоката, скоростта и силата на вятъра, както и на атмосферното налягане. По този начин с голяма точност може да се определи източникът на замърсяване. Всеки път при преминаване на нормата от допустими 50 mg/m3 ФПЧ станцията изпраща предупредителен сигнал до контролните органи.

Предстои свързването й с МОСВ и община Бургас. Като част от поетите мерки в момента се изгражда и постоянна изолираща ограда.

В първия етап от изпълнението на този проект конструкцията ще е разположена по границата с к-с „Славейков“ и посока КАТ. Новото заграждение не само ще спира разпространение на ФПЧ от работните площадки, но ще ограничи и шума. След пълното изграждане на оградата, по нейното протежение ще бъде засаден зелен пояс от липи.

От ръководството и екипа на Кроношпан продължават да свързват  развитието на компанията преди всичко с интересите на града и жителите му. Ето защо изпреварващо и първо в Бургас ще бъдат покрити изискванията на най-новия регламент за дървопреработвателната промишленост в ЕС, който ще влезе в сила в края на 2019 г.