Гастроентеролог от УМБАЛ Бургас ще преглежда безплатно през м. ноември

mbalСпециалист-гастроентеролог от УМБАЛ Бургас организира кампания, посветена на здравето на храносмилателната система. През м. ноември д-р Силвена Цветанова отделя дни, в които ще преглежда безплатно пациенти с определени оплаквания. Това са: рефлукс (по-известен като „киселини“), болки в стомаха, проблеми с черния дроб. Хората, които често консумират храна с изкуствени съставки и алкохол, също могат да се запишат за консултациите. Добре е да носят изследвания – напр. обикновена кръвна картина и чернодробни изследвания, ако имат правени такива, обясни д-р Цветанова.

Прегледите ще се извършват в медицинския център на УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“, който се намира до Спешно отделение. Предварителното записване е задължително  и се извършва на тел. 0879 545082 и 056 816454 всеки работен ден между 11 и 13 ч.

 Д-р Цветанова е участвала в проучвания, свързани със съвременния живот и начин на хранене. Те доказват, че в последните години гастроентерологичните заболявания се увеличават. Причините са свързани най-вече с начина на хранене и неясните и изкуствени съставки в храната. Доскоро се е смятало, че от чернодробни проблеми са застрашени хората, които злоупотребяват с алкохола и консумират мазни храни, но проучванията доказват, че това не е така. Диабетиците, както и хората с високо кръвно също са застрашени от чернодробни проблеми.

Ноември е месецът, в който Световната здравна организация е посветила дни на различни заболявания, пряко свързани с начина на хранене. На 14.11 е Световният ден за борба с диабета, на 18.11 – Световният ден за борба с онкологичните заболявания. Последната седмица на ноември е посветена на борбата със затлъстяването. Специалистите-гастроентеролози са категорични, че ако едно заболяване бъде открито навреме, то може да се излекува без никакви последствия. И обратно – дълго неглижираните проблеми със стомашно-чревния тракт могат да доведат до язва и рак.