КЗК отхвърли жалбата на Община Поморие за концесията на плаж „Поморие-изток”

kzkКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да бъде образувано производство по жалбата на Община Поморие, с която кметът Иван Алексиев настоява за спиране на процедурата за определяне на концесионер на плаж „Поморие-изток”, поради нищожност. Мотивите на КЗК са, че не е спазен 10-дневния срок за обжалване от обнародването на Решението за предоставяне на концесия за плажа в Поморие в „Държавен вестник”, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

До подаване на жалба се стигна след като Министерството на туризма обяви конкурс за определяне на концесионер на морски плаж „Поморие-изток” и стана ясно, че концесионната територия неправомерно обхваща общинска собственост, като част от градската инфраструктура, а именно ул. “Крайбрежна”, която е транспортна улица и пешеходна зона. Въпреки изложените от кмета Алексиев мотиви, че според предвидената в закона правна възможност не може да се предоставя концесия върху територия, която не съставлява морски плаж (каквато е улицата), според КЗК това твърдение е без правно основание, а административният акт, издаден от Министерството на туризма, не може да бъде оспорен извън горецитирания 10-дневен срок.

„Лично за мен, мотивите за отказа на КЗК са меко казано странни, но не аз ще коментирам това, а компетентните органи. Разпоредил съм най-кратки срокове, в които да обжалваме Решението пред ВАС. Законът ни дава тази възможност и ние ще се възползваме от нея. Казах го преди, казвам и сега, че Община Поморие ще защитава интересите, поминъка и достойнството на поморийци, по всички разрешени от закона начини. Аз вярвам, че българският съд ще вземе най-правилното решение за поморийци, но вярвам и в поморийци и в тяхната подкрепа, че заедно ще продължим да отстояваме и защитаваме както интересите на държавата, така и нашите местни интереси, на местните хора.”, каза кметът на Поморие Иван Алексиев.

3 Отзиви

  1. Подкрепата на поморийци не виждам как ще се прояви, освен ако не започне подписка до министерството- Всичко друго е празни приказки.

    • Подписката няма да промени границите, а те не могат да бъдат променяни от даден концесионер, още повече пък от КЗК че да се жалиш пред нея!
      Общината не може да бъде концесионер!!! Тя, трябва да отдава концесията, а не някакво си Министерство!
      Но, ще посмеят ли да поискат това от Премиера? Казвам Премиер, защото Парламента е придворна дама.
      Така, както смее да иска парцел за нов квартал?Не е ли интересно е в демократична България, Премиер да раздава публични средства и земи?!
      Майки, протестирате не където трябва! Ние сме Парламентарна Република, която върви към диктатура! Свалянето на един диктатор, и възкачването на друг няма да промени Вашите проблеми, още повече на хората от които зависят Вашите помощи (имащите възможността да създават т.н. БВП, от който БВП Вие …, не ме разбирайте погрешно).

  2. Цензурата няма да промени фактите, radiomilena! Не правя обидни квалификации, нито обиждам някой! Но, тези някои не осъзнаят ли грешките си, то те се стоварват на поколенията! Факт.
    Целта е съвсем друга, Васил! И, за жалост е в много грешна насока.