Закриват НИМХ, откриват звено към МОН

nimhРешението на Общото събрание /ОС/ на БАН, което е съгласувано с Министерството на образованието и науката /МОН/, е от 1 януари 2019 г. голяма част от НИМХ – цялата оперативна дейност, да премине към новата организация, която ще бъде създадена към МОН. Това заяви председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева, попитана какво предстои занапред между НИМХ и БАН.

Бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов каза вчера на пресконференция в МОН след среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, че метеоролозите са притеснени от решението за спешно и срочно закриване на НИМХ от Общото събрание на БАН. Проф. Брънзов каза, че на 26 октомври в НИМХ е получено писмо, в което се съобщава, че ОС е открило процедура за закриването на НИМХ и дава срок от десет дни, ако от НИМХ имат възражения, информира БНР.

Има учени от НИМХ, които желаят да останат да работят в БАН и заради това започваме процедура за откриването на ново научно звено към Академията, каза проф. Славчева. Същевременно в края на декември – до 31 декември, трябва да закрием НИМХ към БАН, за да може онези учени, които желаят, с цялата оперативна дейност да преминат в новото звено. Затова Общото събрание на БАН работи за едновременното протичане на тези три паралелни процеса, два от които са в нашите правомощия. От 1 януари се създава нов институт към МОН, създава се и ново научно звено в БАН, което според броя на учените, ще бъде или институт или специализирано научно звено, но и се закрива досегашният НИМХ-БАН, за да се открие НИМХ-МОН, обясни проф. Славчева.

Тя каза, че след като започне процедурата по закриването, трябва в НИМХ да бъдат уведомени и в десетдневен срок да направят възражения, ако желаят. “Някой вероятно е подвел министъра на образованието, че планираме по-ранно закриване на института – преди откриването на новите две звена. Това е абсолютно невярно и ние се придържаме към нашите договорености, това са абсолютно неоснователни страхове. И независимо, че формално оттеглихме подписите си към споразумението, ще продължим да изпълняваме тази процедура. Ще изпълним всички поети задължения и на 31 декември този институт ще престане да съществува, а от 1 януари ще се открият новите два института”, коментира проф. Евелина Славчева.