Присъда за данъчен инспектор, който поискал и получил подкуп

syd1Апелативен съд – Бургас измени присъда на Окръжен съд – Сливен по наказателно дело за подкуп срещу инспектор в ТД на НАП – Бургас, ИРМ – Сливен Желязко Д. Въззивният състав е преквалифицирал извършеното от Желязко Д., престъпление от чл.302, т.2 вр. чл.301, ал.1 от НК /за подкуп извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение/ в такова по чл.301, ал.1 от НК /обикновен подкуп/ и е наложил наказания съобразно установените в тази разпоредба предели.

Подсъдимият е осъден на наказание лишаване от свобода в размер на една година, което е отложено за изпълнение за срок от три години. Желязко Д. е лишен от право да заема длъжност в системата на НАП за две години и му е наложена глоба от 500 лева.

Желязко Д. е признат за виновен в това, че на 24.08.2016 г., в гр. Сливен, в качеството си на длъжностно лице – инспектор в ТД на НАП – Бургас, ИРМ – Сливен, е поискал и приел от Минчо М. от гр. Стралджа дар – сумата от 300,00 лв.( триста), който не му се следва, за да не извърши действие по служба – да не състави акт за установяване на административно нарушение на „Белучи България“ ЕООД – гр. Стралджа, с управител Минчо М., изразяващо се в неиздаване на касова бележка при извършена покупка. Желязко Д. няколкократно заявил на управителя на търговското дружество Минчо М., че ще бъде санкциониран с имуществена санкция за дружеството в размер на 3 000,00 лв.(три хиляди), без да е било налице такова нарушение и без да е било налице основание за съставяне на акт за установяване на административно нарушение.

Присъдата е потвърдена в останалата й част. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд на РБългария в петнадесетдневен срок от получаване на писменото съобщение до страните, че е изготвено.