Вие сте тук: Начало » Актуално » Засилени проверки и на велосипедисти, и пешеходци в акция «Зима»

  Засилени проверки и на велосипедисти, и пешеходци в акция «Зима»

  333„Предвиждай последствията” бе ключовата превантивна фраза около която се обединиха участниците в разширения брифинг за стартиралата акция „Зима”, проведен днес в Областна дирекция на МВР – Бургас. Брифингът бе в две части – теоретична, в която се включиха началникът на «Охранителна полиция и КАТ» при ОДМВР – Бургас – комисар Неделчо Рачев, началникът на сектор «Пътна полиция» – главен инспектор Димитър Дачев, директорът на СБА – Бургас – Васил Михалев, директорът на БЧК – Бургас – Виолета Радева,  директорът на общинско предприятие «Транспорт» – Андрей Рунчев, ежегодният организатор на рали «Бургас» – Радко Петров, автомобилният състезател, председател на автомобилен спортен клуб «Елена Тийм» – Бургас и член на фамилия Апостолови – организатори на ежегодното осмомартенско рали за жени – Павлина Апостолова, експерт по пътна безопасност, разследване на ПТП и образование – инж. Георги Тимнев и представителят на фондация «Червена пътека от Валя» – Михаил Попов и практическа – с демонстративни действия по спиране и проверка на готовността на водачите на автомобили за предстоящия зимен сезон.

  Комисар Неделчо Рачев запозна присъстващите с трите основни етапа на акция «Зима», както и със засилените проверки на велосипедисти и пешеходци, които са част от първите два етапа. В третия – след 15 ноември, проверките ще обхващат и водачите на моторин превозни средства, които ще трябва вече да шофират със зимни гуми или с гуми, чиято дълбочина на протектора е 4 мм. Глобата при липса на такива е 50 лева. В изправност трябва да бъдат и чистачките на автомобилите, светлините и спирачките. Комисар Рачев бе категоричен, че служителите на „Пътна полиция”  няма да проявяват толеранс и ще налагат глоби при констатирано нарушение. Той напомни, че вече е стартирала проверка на техниката, ангажирана със зимната поддръжка в общините, като думите му подкрепи директора на общинско предприятие «Транспорт» – Андрей Рунчев. Същият информира, че на територията на Община Бургас е приключило освежаването на пътната маркировка и пешеходните пътеки, създадена е организация за поддръжка на инфраструктурата в зимния период и продължават действията по осветяване на различни пътни участъци. Директорът на СБА – Бургас – Васил Михалев обяви, че в пунктовете на СБА до 20 ноември ще се извършват безплатни прегледи на автомобила за изправни фарове, чистачки, наличие на антифриз и др., като подкрепи идеята на БЧК – Бургас в лицето на директора й – Виолета Радева, превантивните беседи да започват от рана детска възраст и да се провеждат на игровия принцип, съобразен с потребностите и интересите на подрастващите. В тази връзка г-жа Радева изтъкна неоценимата роля на доброволците на младежката секция на БЧК, които работят активно с подрастващите от две бургаски училища и няколко детски градини. В посока превенция, но и за разширяване на допълнителното обучение с полигон за курсистите, очакващи получаването на шофьорска книжка, се обяви Павлина Апостолова – автомобилния състезател и председател на автомобилен спортен клуб «Елена Тийм» – Бургас. По думите й връщането на полигона, като задължително изучаем елемент би повишил рязко нивото на сигурност сред шофиращите, част от които към момента срещат огромни затруднения при паркирането, застрашавайки, както собственото си здраве и живот, така и живота и здравето на останалите участници в пътния трафик. В края на брифинга началникът на сектор «Пътна полиция» главен инспектор Димитър Дачев обяви дани от пътния травматизъм от началото на годината за Бургаски регион, които звучат повече от стряскащо : 366 тежки пътни инцидента, с 485 ранени и 29 загинали, като в сравнение с данните от миналата година е налице увеличение в броя на пострадалите и намаление на загиналите със седеем по-малко. Главен инспектор Дачев обяви, че най-висок дял от жертвите на пътя са пешеходци, което предполага засилена превенция в този сектор. Според него пресичането на обозначените за целта масса, както и носенето на светли дрехи и светлоотразители в тъмната част на денонощието от пешеходците би снижило риска от това те да станат жертва на пътни инциденти.

  3 коментара

  1. Гошо Висшиста

   90% от колите в Поморие са с неизрядни фарове. Голяма акция!

   • Светлоотразител 2.50лв

    А какво да говорим за велосипедистите? Срамно е родителите да нямат по 2 лева за светлоотразител. Това така карат не само деца, но и възрастни в Поморие.Отново масово. Тотална деградиралост на поморийските родители.

   • Има само една осветена пешеходна пътека! И, тя свети когато и скимне! Пътеката пред Общината е като черна дупка! Пред училищата е същата работа (пред "малкото" вече не е, но не поради уличното осветление)!
    Няма нито една изцяло изградена улица без да и се налага ремонт (кърпежи) в последвалата година или две от, не помня, но има 10-на години!
    Колкото до велосипедите … всички сте ходили в чужбина, но никой не иска да е уредено, като там!
    Не слагай каруцата пред коня Гоше!

  Коментар

  Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

  *

  Горе