В Бургас представят уникална изложба под наслов „Буквите говорят“

izlozhba-bukvite-govoryat-burgas-3От днес до края на месец ноември бургазлии могат да се насладят на изложбата „Буквите говорят“. Инициативата за провеждането й е на Областна администрация Бургас и Национална художествена академия Бургас. Изложбата условно се разделя на три части:  Класическа типография и рисувани шрифтове; Градски букви, обемни букви и  Калиграфски експерименти.

В частта Градски букви, обемни букви, която бургазлии могат да разгледат в Областна администрация Бургас, авторите представят своя съвременен прочит върху графичните форми на буквите. Целта им е да създадат шрифтови плакати с помощта на фотографската техника, които да отразят връзката между буква и понятие или да отразят мястото на буквата в градска среда. Всеки един човек от детството си подсъзнателно се асоциира с много различни неща от битието му – всички те са част от обкръжаващата го среда. Тези елементи са възприемани като нещо подразбиращо се от само себе си, и ние рядко си задаваме въпроси откъде идват и защо са такива, каквито са. За държавите, използващи кирилица, и в частност България, тя (кирилицата) е непреходен фактор за формирането на самосъзнанието на индивида. След приемането на страната ни през 2007 за пълноправен член на ЕС, кирилицата става и третата официална азбука на съюза. От първостепенна важност е кирилицата да бъде представена пълноценно и достойно като несъмнен фактор за общото развитие на Европа. Тя е част от приноса на България към европейските ценности.

Изложбата провокира организаторите в лицето на Областна администрация и НХА, филиал Бургас да отправят предизвикателство към бургаските студенти и ученици, а именно през 2019 година да откриват и снимат букви от европейските азбуки, умело „скрити“ в елементите на градската среда. До края на годината всички детайли около кампанията ще бъдат уточнени и публикувани на интернет страниците на двете институции, за да може всички желаещи да се включат в кампанията.

„2018-та е обявена за Европейска година на културното наследство и младите хора, сътворили тази изложба ни подсказаха, че ако имаме време да се вглеждаме, можем да открием буквите на невероятни места около нас. Онези букви, които бележат самосъзнанието ни. Затова ни се иска да продължим идеята на студентите от Академията и да предизвикаме всички, които обичат обектива и след година да подредим нова такава изложба“- коментира заместник областният управител Севдалина Турманова.

Директорът на Филиала на НХА в Бургас сподели, че фотографиите са събирани близо 10 години. Тяхното първо представяне е трябвало да се случи догодина в „Дом “Витгенщайн“ е допълни„ Бургас изпревари Виена и се надявам това събитие да бъде знак, че Национална художествена академия ще присъства активно в културния живот на града“, допълни проф. Янков.