В Поморие стартира подписка против условията за концесия на плаж „Поморие – изток”

plaj-pomorie-iztokНад 200 са подписите, събрани в подкрепа на усилията на кмета Иван Алексиев да се пребори с несправедливите условия при обявяване концесия за плаж „Поморие-изток”, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

След като Министерството на туризма обяви конкурс за определяне на концесионер на морски плаж „Поморие – изток”, стана ясно, че част от концесионната територия неправомерно обхваща публична общинска собственост, а именно улица „Крайбрежна” – част от пътното платно с тротоара и паркинг. И двата обекта очевидно не отговарят на понятието „морски плаж”, а това не остави живущите на крайбрежната улица равнодушни. Провокирани от явната несправедливост, те сформираха Граждански инициативен комитет, като на 09.11.2018 г. в общинското деловодство постъпи подписка от 217 души, обявили се в подкрепа на кмета и предприетите от него мерки по случая. „Уважаеми г-н Алексиев, изпращаме Ви събраните от наши съграждани подписи в подкрепа на желанието на Общината да се пребори със сторената несправедливост при определяне границите на улица „Крайбрежна”, пишат организаторите на подписката.

„Благодарен съм на своите съграждани за доверието, защото задачата ни не е лека. Ние целим преди всичко защита на обществения интерес, осигуряване на прозрачна равнопоставена процедура и избор на концесионер, при който услугите, свързани с градския плаж, ще бъдат предоставяни с необходимата грижа. Вярвам, че събраните подписи и активното участие на хората ще бъдат от полза в по-нататъшните ни действия”, коментира кметът Иван Алексиев.

Още в началото на октомври той изрази своето несъгласие с условията в конкурса и заяви, че е недопустимо определянето на концесия, стигаща до домовете на хората, засягайки дори част от дворните им пространства. На 03.10.2018 г. в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бе внесена жалба срещу Решението на Министерски съвет, касаещо процедурата и документацията за нейното провеждане. Въпреки безспорните аргументи на Община Поморие, депозираната жалба бе отхвърлена от КЗК с отказ да бъде образувано производство по случая. Борейки се за правните интереси на поморийци, кметът веднага обжалва разпореждането пред по-горна съдебна инстанция. Очаква се Върховният административен съд да се произнесе в законоустановения срок.

5 Отзиви

  1. И как се опитвате да се справите с проблема, който е на повече от 50 години?
    С подписка, която не може да Реши проблема, и жалби пред КЗК, която Комисия няма никакво отношение към процедурите, и тяхното изпълнение!?
    Народе, вярваш сляпо в неведомите пътища!
    Границите на даден имот, и неговото предназначение се променят как?
    Забравихте ли как промениха границите, и статута на имота пред паметника Яворов?
    Е, те толкова е лесно и просто!
    Но, "лапачката" е голяма, интересите са разностранни, а срока е минимум 20 години!
    Г-н Кмет, Уважаеми Съветници,
    Вие сте тези, които могат да Решат проблема.

  2. Гошо Висшиста

    Подкрепям, ако районът ще се превърне в зелена зона и красива алея. Уви, местните не искат точно това, а просто да сменят "хазяина".
    А какво стани с други зелени зони около Централен плаж, Роуз гардън и тн.???
    Превърнахме най-ценната част на града ни в ужасна грозотия!!!

  3. "След като Министерството на туризма обяви конкурс за определяне на концесионер на морски плаж „Поморие – изток”, стана ясно, че част от концесионната територия неправомерно обхваща публична общинска собственост, а именно улица „Крайбрежна”.
    Тази територия според написаното излиза че, концесионера сам си я определил, и кадастрирал за по-малко от година?! Интересно!
    Тази територия бе ли в обхвата на концесионния договор от преди 20 години, и ако да, то защо?
    А, ако не е бил в обхвата, то концесионера е нарушавал цели 20 години Конституцията на Държавата с подкрепата на властта!? За което Община Поморие не трябва да се жали, а да завежда дела!
    Това е въпрос към Управляващите! Отговора ми е ясен, разяснете на другите.
    Искам да кажа на всички живущи на Крайбрежна, не слагайте каруцата пред коня, по подобие на Управляващите нам!
    Още един пример ще дам, за което Община Поморие е осъдена …
    Публична Общинска собственост, която от 50 години може би е отредена за "зелена зона" е разпарчетосана, и от публична е превърната с Решение на Общински съвет в частна общинска, и последвало желание за "инвестиционно намерение", който се явяваше жилищна сграда!!!

  4. Къде стои разликата между концесиите на плажове във Франция и у нас?
    Радио Милена, ще сътворите ли една анкета, в която участие да вземат единствено и само Съветници, и Кмет!?
    После я повторете, но само с граждани на Общината, и публикувайте резултатите.
    Ще помоля г-н Стайков да вземе участие, като човек живял известно време там, и познаващ повече Законите им, и как тези Закони помагат на местообитанията, и хората живеещи в тях.
    Ще помоля Радио Милена да публикува едно резюме на Владимир Йосифов, свързано с темата, ако Управляващите не покажат уважение към своите съграждани. А, това пряко засяга всички Поморийци, и икономическото ни развитие.

  5. Сред задълженията на концесионера на заведение се нареждат:

    1. Да работи всеки ден без почивка.
    2. Да поставя точно определения брой плажни легла с маси и чадъри пред заведението до 10 часа сутрин.
    В 10:10 часа всеки ден минава инспектор от кметството и прави акт за всяко забавяне или нарушение на територията.
    3. Да организира работата и почистването на тоалетната за клиенти и почиващи летовници в парка. Тоалетната е безплатна и всеки оставя в чинийката каквото пожелае.
    4. Да създаде меню, което не разпръсква неприятни миризми и не пречи на почиващите.
    5. Концесионерът на всяко заведение на плаж се задължава да наеме на 4 часов работен ден поне един-двама ученици по време на лятната ваканция. Така всеки концесионер помага при възпитанието на младите хора в курорта.
    6. Концесионерът е длъжен да предлага качествени храни и напитки и на почиващите на плажа туристи, и на местните хора, които се хранят в ресторанта. Заведенията се ползват от местните хора като ресторанти и нощни клубове и не е възможно да се предлагат ментета и храни със съмнително качество.
    7. Независимо кога е приключила нощната смяна концесионерът е длъжен да почиства терасите и самото заведение преди машината за почистване на плажа.
    Всяка сутрин в 6.00 на плажа идва машина за пресяване, почистване и заравняване на плажната ивица .
    8. Концесионерът отговаря за чистотата на подземните контейнери за боклук.
    Всеки ден 3 малки сметоизвозващи камиончета и 2 големи боклукчийски камиона извозват боклука от заведенията – концесионери, от павилионите за сладолед и сандвичи и от кошчетата за боклут в парка и на плажа.
    9. Работниците и служителите на концесионери на заведения на плажа нямат право да паркират около заведенията и да пречат на почиващите.
    Имат карти с намаление за Общинския паркинг и само там паркират мотори, скутери и автомобили .
    10. Сигурно има и други задължения, но те не пречат на печалбата на концесионера…
    Какви права и задължения има кметството на Тулон?

    Правата са:

    1. Концесия се дава само на местна фирма.
    Няма значение коя е компанията майка или в кой град живее концесионерът. Концесията се дава на фирма, която е регистрирана в Тулон.
    Така данъците остават в Тулон, а не се подпомага град Руан, независимо, че фирмата-майка е със седалище в Руан.
    2. Концесията се дава за всяко отделно заведение с плаж, а не за целият плаж и така конкуренцията е огромна и концесионната такса е по-висока.
    3. Концесията на отделни заведения позволява да се налагат тежки наказания, включително разваляне на концесията при сериозни нарушения – без това да пречи на туризма.
    Концесията се дава на заведение, но в една сграда има две заведения, тоест две концесии. Ако на едното заведение бъде отнето правото да работи, другото ще поеме плажната ивица и клиентите на наказаният концесионер.
    4. Кметството има право да налага тежки глоби при констатирано нарушение.
    Франция има туризъм от векове и опитът е показал, че кметството е по-добър стопанин от държавата. В кметството се знае кой е направил и доброто, и грешката. Няма анонимност, както е в държавната администрация.
    5. Кметството има право в началото на всяка година да получи концесионната такса, определена за всеки концесионер на заведение с плаж. Така то се застрахова от некоректни бизнесмени, защото освен таксата, концесионерите депозират в кметството и сума, която е гаранция за плащане на сметки и заплащане на актове, съставени за нарушение. Глобите се предплащат.
    6. Кметството има право да прекрати концесията за заведение с плаж ако не получи годишната такса или гаранционната сума в срок.
    7. Кметството на Тулон си запазва правото да осигурява работни места за местните хора,
    което не е възможно, ако концесията е за целият плаж, както е в България.
    Местни хора са работещите в заведенията и плажовете към тях, учениците, които почистват парка, чистачите на плажовете, спасителите – пожарникари, служителите към детските площадки, служителите в Социалната служба, които се грижат за хората с увреждания, инспекторите, охранителните полицаи.
    8. Кметството на Тулон си запазва правото да определя и контролира платен достъп на доставчици и други превозни средства в парка и плажовете.

    Задължения:

    1. Изключително важно – охрана.
    Кметството определя колко полицаи, спасители – пожарникари, жандармерия и цивилни полицаи ще охраняват плажовете.
    Кметството осигурява осветление за вечерните часове, когато в парка и на плажовете кипи нощният живот.
    Кметовете осигуряват дежурни полицаи и спасители за вечерните часове на плажа, когато концесионерите са прибрали плажните легла и чадъри, и са поставили маси и столове за вечеря и нощни танци.
    Концесионерите експлоатират заведенията с плажове по 16-20 часа дневно.
    2. Градски транспорт.
    Кметството осигурява редовна линия – автобуси с климатик. През деня автобусите са на няколко минути, а през нощта са на 40 минути.
    Към градският транспорт са включени туристическите влакчета, с които стотици туристи от цял свят идват на плажа за обяд или плуване. Клиенти на влакчетата са пътници от круизните кораби, акостиращи всеки ден в Пристанището. Това са добри клиенти за концесионерите на плажа, защото обядват или вечерят и ползват плажни легла с чадъри.
    3. Чистота.
    Кметството отговаря за идеалната чистота на плажа и около него. Това, че има фасове, не означава, че не е чисто.
    Има видеокамери и ако някой счупи стъклена бутилка, актът е зашеметяващ.
    4. Паркинг.
    Кметството е построило огромен паркинг, който работи 24 часа и всеки турист и местните хора паркират в него. Видеокамери и полиция охраняват моторите, скутерите, открити и закрити автомобили, които са на клиентите на концесионерите.
    5. Парк.
    Кметството е създало парк, който осигурява сянка, детски и спортни площадки, пейки за почивка и приятна атмосфера на всеки, независимо дали е клиент на концесионерите или не.
    В парка и на плажовете е забранено да има кучета. Кметството е оградило част от парка, която също се почиства всеки ден.
    Собствениците на кучета могат да оставят кучето си да тича на воля в оградената част на парка, а те да изпият по една чаша вино с приятели при концесионерите.
    Задължение на кметството е да организира окосяване на тревата, оформяне короните на дърветата и пръскане срещу комари и кърлежи.
    Задължение на кметството е да построи душове със топла сладкка вода за туристите и местни хора.
    Задължение на кметството е всеки ден да дезинфекцира подземните складове за боклук и септичтине ями на концесионерите .
    Задължение на кметството е да боядисва и ремонтира всяка година пейки, бордюри, парапети и други.
    Кметството отговаря за ежегодното добавяне на пясък и ситни камъчета в края на зимата.
    6. Пазар за пресни плодове и зеленчуци.
    Кметството е организирало всеки ден от 7.00 до 14.00 часа в близост до плажовете да има пазар за пресни плодове и зеленчуци.
    Концесионерите ежедневно получават доставки, но всеки ден работата е различна и се налага да купуват допълнително продукти. Служител на всеки концесионер може да отиде пеша или със скутер до пазара за плодове или зеленчуци.
    7. Туристически офис.
    Кметството организира непрекъснатата работа на офиса и рекламира заведенията на концесионерите.
    8. Кметството следи всеки, който е нарушил общественият ред и морал на плажовете, да бъде наказан с акт от полицаи или с присъда от съдии.
    Страхът от наказание осигурява спокойствие на плажовете и концесионерите работят без проблеми.
    9. Водни спортове.
    Кметството е осигурило спокойна атмосфера за работа на концесионерите на заведения с плажове.
    В единия края на плажа, където е входа на паркинга, има малко спортно пристанище с открити и закрити стелажи със лодки.
    Тук се дават под наем, лодки, платноходки, джетове, катамарани, сърф.
    Кметството на Тулон е отнело от концесионерите правото да дават под наем водни съоръжения, но им е осигурило клиенти за заведенията и плажовете към тях. Кметството е наело спортисти и треньори, които да отговарят за групите деца, които наемат водните съоръжения и разхождат децата по няколко часа във огромният залив на Тулон.
    В това време родителите им обядват и почиват в дадените на концесия заведения и плажове.
    Тази организация осигурява сигурни печалби за концесионерите, защото френските деца се хранят по 5 пъти дневно и по време на ваканция диетите им не се спазват стриктно.
    В другия край на плажа има малко пристанище за моторници и рибарски лодки. На плажовете е забранено да влизат други лодки, освен червените моторни лодки на спасителите и сивите моторници на полицаите.
    Собствениците на моторни лодки акостират в пристанището до плажа и отиват да обядват, вечерят или само да почиват на плажа на концесионерите. За собствениците на яхти и по-големи лодки с кабини има отделен плаж даден на концесия на близкото заведение.
    10. Конкуренция.
    Кметството определя каква да бъде конкуренцията на плажовете и в близост до тях, така че да не пречат на концесионерите.
    На територията на парка, в който са и плажовете, има само три павилиона за сандвичи, един павилион за сокове и един павилион за сладолед. Павилионите са в края на парка и са по-скоро за да има къде хората, които ползват безплатните части на плажа и тревните площи, да пазаруват вкусни храни и напитки.
    Заведенията покрай морето не са сериозен конкурент на концесионерите защото там се хранят, сутрин, обед и вечер по-скоро местни хора, които не ходят на плаж.
    11. С деца на море.
    Кметството е задължено да се грижи за децата на гражданите на Тулон и туристите.
    Общината изгражда все по-нови безплатни детски площадки с нови уреди и наема служител, който да се грижи за спокойствието на децата.
    12. Спасители.
    Кметството, заедно с пожарната на града, определят бройката на пожарникарите, които ще бъдат спасители. Тяхната власт е неоспорвана от никой на плажа.
    Спасителите осигуряват непрекъсната охрана във водата от плажа, а във водата охраната се осигурява от полицейските моторници.
    Охранителните въжета пречат на децата да навлизат в опасни води и родителите им могат спокойно да обядват, докато децата им са във водата.
    Много граждани на Тулон записват децата си в групи за почивка, а те идват да обядват с колеги и приятели на плажа. В групите за почивка за всеки 3-4 деца отговаря учител/ка и спасител. Храната и водата им се доставя с бус и децата се хранят и почиват в парка – на тревата.
    Спасителите имат наблюдателници в няколкото „полицейски управления” на плажа. Това са двуетажни къщички. На партера са полицаите, жандармеристите, гараж за велосипеди и мотори на полицаите, джет, склад – арест, офисите на Социалната служба към кметството.
    На вторият етаж са наблюдателите – спасители.
    Всеки наблюдател има прозорец, който е насочен към част от плажа, и с бинокъл спасителите следят какво става. Ако има неразумен турист или проблемно дете, по радиостанцията това се съобщава на спасителя, който обикаля тази част от плажа и той се намесва след секунди.

    Спасителите работят от 10.00 сутрин. /това е интересно/!!
    Сполай ви!