Протестиращи готвят блокада на Народното събрание

protestНова стратегия на протестиращите плъзна из социалните мрежи през последните часове. Призовава се за тридневна окупация на Народното събрание.

Досега протестиращите шестваха по жълтите павета и организираха автошествия и блокади на улици и пътища. Сега се готви блокада на парламента с искане за оставка на цялото правителство и предсрочни избори. Сред организаторите на този вид протест са хората, които преди няколко месеца протестираха заедно с българи, живеещи в чужбина. Техните искания обаче са различни от призивите на протестиращите срещу високите цени на горивата и поскъпването на “Гражданска отговорност”. Българите от чужбина призовават за промяна на Конституцията и избори за Велико Народно събрание.

Друг протест продължава пред Министерски съвет вече 26-ти ден. Този на майките на деца с увреждания, които искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

В четвъртък вечер отново имаше шествия в много градове на страната. Основно недоволството на хората е срещу високите цени на горивата, но все повече се чуват призиви “Оставка” и “Мафия”. Отново един от най-масовите протести бе този на перничани. Хората блокираха движението по АМ “Люлин”. Протестиращите скандираха пред автомобилите “Елате при нас, протестът е за вас” и носеха платаки с надпис “Промяна е възможна”.

Във Варна протестиращите се събраха пред катедралния храм.
Въпреки дъжда и Стара Загора излезе за пореден ден на протест. Във Велико Търново недоволните излязоха с личните си автомобили на изхода за София. Автошествие имаше и в Добрич. Протестираха също в Габрово, Сливен и Бургас.

За договорки между протестиращи и полиция в Перник съобщи news.bg, цитирайки писмо, получено в редакцията на сайта. В него авторът твърди, че футболни фенове се договорят с униформените за провокации по време на протестите, за да се стигне до сблъсъци с полицията, цитира Кросс. В замяна ултрасите ще получат полицейска закрила на футболна среща в Пазарджик, където трябва да игра “Миньор” – Перник.