Валери Симеонов подаде оставка!

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, тя е била приета от министър-председателя Борисов, който ще я внесе в НС, когато има нова кандидатура за поста, съобщиха от правителствената информационна служба. Симеонов поясни, че това е негово лично решение след среща този следобед с ПГ на ОП и с Красимир Каракачанов. Неговото последно изявление като вицепремиер в Министерски съвет тази вечер Канал 3 излъчи на живо.

Веднага след като стана ясно, че Симеонов е подал оставка протестиращите жени на “Орлов мост” започнаха да скандират “Победа” и да играят хоро.

“Решението за оставката е лично – става въпрос за медийна кампания, която удря върху авторитета на правителството”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на управлението. “Не става въпрос за моята личност, не става въпрос за партията, на която съм ръководител, а за управлението на България“, каза още той. 

“Благодаря за вниманието от ваша страна. Повиках ви, за да обявя пред вас моето лично решение да подам оставка в качеството си на вицепремиер на Република България в коалиционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, допълни той. 

„Причините са продължаващата медийна кампания, особено от последните два дена, в която като продължение на кампанията, която беше проведена спрямо мен, по повод изявлението ми за протестите пред МС, се поставя акцент не върху моята личност, а и върху народни представители от НФСБ“, допълни той. 

Изявлението си Валери Симеонов завърши с думите: “Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно!”

Оставката на Симеонов идва след интензивни протести на майките на деца с увреждания, които протестират в продължение на 26 поредни вечери, след като вицепремиерът ги нарече “кресливи жени с уж болни деца”.

Негодуванието тръгна от негово изказване пред телевизия СКАТ, че Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.

“Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях.

Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях”, каза на 16-ти октомври Симеонов в коментар на Закона за хората с увреждания.

Решението на вицепремиера да депозира оставка идва само ден след като неговият съпартиец Петър Петров, депутат от НФСБ, в интервю за “Дарик” наля масло в огъня със заявлението, че децата с увреждания трябвало да бъдат дадени в домове, за да могат майките им да работят.

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.


1 коментар

  1. Не ни е достатъчна тази оставка, която трябваше да бъде факт още миналата година! А, лицето употребяващо Държавността, съдено за уронване престижа на Държавата!
    Искаме Борисов да си подаде оставката, а след това Парламента да се разпусне!
    Протестите няма да спрат, Борисов!