Оставката на Валери Симеонов нажежи страстите в парламента

deputatiОставката на вицепремиера Валери Симеонов бе записана като т.1 в дневния ред на Народното събрание днес. Дебатите се разгорещиха, а това доведе дори до прекратяване на разискването и прекъсване на заседанието.

Депутатите се изпокараха в пленарната зала преди гласуването на оставката на вицепремиера Валери Симеонов и смяната му с предложената за поста Марияна Николова. Премиерът Бойко Борисов не е в пленарната зала и тя беше представена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

От БСП се оплакаха, че водещият заседанието зам.-председател на парламента Емил Христов не им е дал думата и е закрил дебатите, макар че е имало желаещи за изказване.

„Столът на Емил Христов не зависи от Цветан Цветанов, нека даде думата на всички депутати, които искат да се изказват”, отговори зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

След споровете беше дадена 15-минутна почивка, за да се проведе Председателски съвет, на който беше взето решение разискванията да продължат и думата беше дадена на лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Вицепремиер, върху когото тежат съмнения за търговия с българско гражданство, представи  оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца”, изтъкна лидерът на левицата.

„Мнозинство, което мълчи в тази политическа криза, е объркано и страхливо мнозинство. „Оставката е поредната, но е следствие, тя не отстранява причините за състоянието, в което се намира държавата след 10 години управление на Бойко Борисов”, категорична беше лидерът на БСП.

Според нея изходът е оставка на цялото правителство и предсрочни избори.

„Никога не е имало толкова силна девалвация на политическото у нас. Поредната оставка на член на кабинета не е излизане от кризата, а задълбочаване на кризата“, каза по-рано зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. Според него смяната на отделни персони не означава смяна на политиката, смяна на философията на управление, нито решителност за реформи. „Симеонов си отива, но и остава – на негово място идва поредният заместител“, посочи той.