Вие сте тук: Начало » Актуално » Парламентът прие оставката на Симеонов, Марияна Николова стана вицепремиер

    Парламентът прие оставката на Симеонов, Марияна Николова стана вицепремиер

    parlament2Депутатите приеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и одобриха предложената за поста Марияна Николова. От 178 гласували „за” бяха 116, „против” – 62, въздържали се нямаше.

    От май досега Николова е началник на кабинета на Симеонов, владее френски и английски език.Като вицепремиер тя ще отговаря за икономическата и демографската политика, след като Симеонов подаде оставка в петък. Николова положи клетва веднага след като беше избрана от парламента.

    Дебатите в пленарната зала продължиха повече от 3 часа. Стигна се до остра полемика, взаимни обвинения и процедурни боричкания. Депутатите преминаха през поименна проверка, изпълнена с напрежение почивка и възобновяване на дебатите.

    Премиерът Бойко Борисов не присъства в залата и решението за персонални промени в Министерския съвет беше представено от втория вицепремиер от квотата на Патриотите – Красимир Каракачанов. Валери Симеонов пък пристигна в парламента, но беше в един от кабинетите.

    В залата лидерът на БСП Корнелия Нинова упрекна председателстващия заседанието Емил Христов от ГЕРБ, че не ѝ е дал думата и го предупреди да не забравя какво се е случило с Димитър Главчев като председател на НС. От ГЕРБ обаче твърдяха, от левицата са вдигнали ръка за изказвания, след като дебатите са били закрити.

    След почивка и Председателски съвет в крайна сметка разискванията бяха възобновени. В продължението Нинова заяви, че управляващото мнозинство е изтрило думата „морал” от българския език. „Вицепремиер, върху когото тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца”, изтъкна тя. Това не е коалиция за политика, а за власт и постове, коментира Нинова. Според  нея изходът е оставка на цялото правителство и предсрочни парламентарни избори.

    „Няма да подадем оставка, защото с „Обединени патриоти” сме поели ангажимент към над 1,5 милиона избиратели”, отговори на критиките Тома Биков от ГЕРБ

    Рамадан Аталай от ДПС попита управляващите дали са доволни от управлението. “Виждам, че на премиера вече му е неудобно да дойде и да седне тук, до вас г-н Каракачанов”, коментира той и пак посочи, че Патриотите дърпат ГЕРБ дълбоко надолу. Според Аталай, Борисов трябва да каже защо на мястото на Симеонов, чиято оставка е закъсняла, слага неговия началник на кабинета и дали ГЕРБ остават подвластни на ОП.

    Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че Валери Симеонов заради думите си е понесъл своята отговорност чрез подадената оставка. Цветанов не отрече, че с ОП имат различия, както и моменти, когато емоцията надделява, но коалицията следва своята управленска програма. ГЕРБ и ОП не са създали нито един олигарх, декларира още той.

    Каракачанов изтъкна, че днес не е имало нито един въпрос към номинираната за поста на Валери Симеонов – Марияна Николова. Целта на този театър е не да се обсъди кой е новият човек, който идва, по какви политики би работил, ако бъде одобрен, а да решите вътрешнопартийните си проблеми, клатейки държавата, коментира вицепремиерът.

    Очаква се Валери Симеонов да се върне в парламента, което означава, че Миглена Александрова от „Атака” трябва да освободи мястото. Това ще доведе до преразпределение на силите в Обединените патриоти така  – 7 за „Атака”, 9 за НФСБ и 11 за ВМРО, информира BTV,

    nikolovaНовият вицепремиер Марияна Николова заяви, че приоритет в работата ѝ ще бъдат децата. Тя допълни, че е готова да се срещне с майките на деца с увреждания.

    „Моят приоритет ще бъде икономиката, демографската политика и здравеопазването. Интерес за мен са и децата. Ако ресорът на отговорност е свързан с Агенцията за закрила на детето, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки и въпроси, които касаят здравето на децата”, посочи Николова.

    Тя не пожела да коментира думите на бившия вицепремиер Валери Симеонов към майките на деца с увреждания, заради които той подаде оставка. Николова посочи, че не знае дали нейният избор ще укрепи кабинета.

    „Не мога да кажа дали моята длъжност укрепва кабинета, аз считам, че имам по подкрепа на кабинета и приемственост в последователната политика на правителството за изпълнение на програмата”, каза новият вицепремиер, цитира Кросс.

    Марияна Николова заяви, че никога не е членувала в НДСВ и не е работила като телевизионна водеща. Тя коментира и Законопроектът за защита от шума в околната среда.

    „Той беше внесен в НС, ако бъде одобрен, там има вписани органи и институции, които ще извършват проверки и ще налагат санкции на нарушителите. Ромските сватби – там има голям проблем”, коментира Николова.

    Николова допълни, че планира да се срещне с браншовите организации и да коментират какви проблеми има в дребния и средния бизнес. Тя посочи, че трябва да се работи за преодоляване на икономическия дисбаланс между регионите.

     

    Един коментар

    1. Гласувайте за собствените си оставки! Всички 240.
     Не го ли направите, ще Ви припомним как да го направите!
     Или, с добро, или с лошо!
     Време разделно.
     Твоят приоритет настояща министърке, е да си разпишеш оставката!

    Горе