Народният представител Ася Пеева участва във форум за образованието

peeva_ananievaФорум „Образование за бъдеще“, който се провежда в НДК в столицата, събера над 1200 участника от образователните институции, бизнеса, неправителствени организации. Всички те се обединиха в дискусия за развитието на българското образование и в търсене на  решения на въпроса как да подготвим младите хора за бързо променящите се професии така, че да имат бъдеще в България. Бургаският депутат от ГЕРБ Ася Пеева, която е и член на парламентарната образователна комисия, също участва в дискусията и присъства на различните панели от програмата.

„Форумът търси пресечната точка между бизнеса, МОН, местната власт, училищата – обединение на всички нива с цел подобряване качеството на образованието и професионалната реализация на децата след време. Защото то минава с бързи темпове, светът все повече се дигитализира и ние сме изправени пред големи предизвикателства. Така например децата, които са първокласници днес, ще завършват през 2030 г. Насочваме капацитета и идеите си в дългосрочен план и в това е голямото предизвикателство – сегашното поколение чрез българското образование да е подготвено за промените, за технологиите, за своето място в динамичния свят. Те трябва да постигнат трудния баланс между житейска и трудова реализация“, коментира Ася Пеева по време на форума.

Сред обсъжданите теми бяха трансформирането на индустриите, възникването на нови професии, внедряването на нови технологии на съществуващите работни места и преквалификацията на кадри. Във форума се включиха 11 организации от сферата на образованието, бизнеси, Европейската комисия и Министерството на образованието и науката. Събитието бе излъчвано на живо през Фейсбук страницата, където са качени и интересни презентации на участниците.

„Голям интерес имаше към опита на община Бургас спрямо иновациите в сферата на образованието. Те бяха представени от зам.-кмета Йорданка Ананиева, която сподели как се е стигнало до откриването тази година на най-модерната гимназия до момента в страната – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Неслучайно тя е наричана училище на бъдещето, а интересът към нея от страна на родители и ученици е бил много голям още през лятото. Учебното заведение е отличен пример как в синхрон и координация могат да работят институциите в името на доброто образование“, коментира още бургаският депутат. Според нея интересът от страна на бизнеса към Гимназията по компютърни технологии вече е голям, като целта на образователната система е тази тенденция да се засили и работодателите да насочат вниманието си към учебните заведения.