Национален форум „Предприемачество. Развитие. Перспективи“ се провежда в Поморие

%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2„Кои са предизвикателствата пред икономиката, бизнесът и държавата. Какви са механизмите и финансовите инструменти за стимулиране на предприемачеството. Това са само някои от важните акценти, които ще обсъдим в рамките на двудневния форум. Благодаря на всички участници на събитието и на организаторите от Фондация “Ханс Зайдел” за България, с които сме в отлично сътрудничество. Не на последно място ще обсъдим и възможностите за европейско финансиране от новото Звено за координация към Фонда на фондовете, както и темата за Еврозоната“. Това заяви председателят на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова по време на откриването на третия национален форум на структурата „Предприемачество. Развитие. Перспективи“ в Поморие. Събитието се провежда в Гранд Хотел Поморие, съвместно от ПГЕРБ, Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация „Ханс Зайдел“. В него участват над 150 представители на предприемачите от цялата страна, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас.

Валя Чилова коментира още, че в рамките на днешния ден има представяне на бизнеса от участниците от всички региони, с цел обмяна на опит и добри практики.

„За мен е чест Поморие да е домакин на събитието. Без предприемаческия дух няма как да вървим напред и да се развиваме. С форуми като днешния се показва какво държавата прави за нас. Вчера бе открита многофункционална спортна площадка в Поморие, без вашите проекти и подкрепа няма как да развиваме нашите политики“, сподели кметът на Поморие Иван Алексиев.

Областният лидер на ГЕРБ и народен представител Димитър Бойчев коментира, че провеждането на подобни форуми се превърна в успешна традиция на ГЕРБ. „От 13 общини ГЕРБ имаме 9 кмета. Те са втори и трети мандат, всички те смениха представители на БСП и това предизвика бурното развитие на общини им. Пример за отношението на държавата към бизнеса е пътят Бургас-Слънчев бряг. Този проект е бил за първи път поставен преди 40 години. При правителството на ГЕРБ го реализирахме. За новия летен сезон се надявам да имаме завършена инфраструктурна отсечка Бургас-Слънчев бряг“, допълни бургаският депутат. Той предложи да бъде направен регионален форум, посветен на туризма преди следващия летен сезон.

Богдан Мирчев, представителят на Фондация “Ханс Зайдел” за България, сподели, че наситената програма на форума ще даде възможност на всички да зададат своите въпроси, да обменят добри политики, които са реализирали. По този начин се стимулира и постига и развитие на бизнеса у нас. Той даде пример с Бавария, провинция в Германия, която в миналото е била една от най-бедните в страната. Но днес, благодарение на насърчаването на малкия и среден бизнес, се е постигнала формула на успеха и областта вече е с най-високи доходи и стандарт на живот.

В рамките на събитието зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изнесе лекция на тема „Политически и икономически процеси в България и Европа“.

В откриването на конференцията участват още народни представители, кметове от област Бургас, Николай Янев-председател на бургаската структура на Предприемачи, евродепутатът Асим Адемов.

Гост-лектори на форума са още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и международен секретар на ПГЕРБ Ева Майдел, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, депутатът от ГЕРБ Тома Биков, председателят на УС на Фонд на фондовете Мартин Дановски и икономистът Лъчезар Богданов.