Вие сте тук: Начало » Toп новини » МРРБ одобри внесеното задание за проектиране на ОУП на община Поморие

МРРБ одобри внесеното задание за проектиране на ОУП на община Поморие

mrrbМинистерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) одобри внесеното задание за проектиране на Общ устройствен план (ОУП) на община Поморие. Министърът издаде заповед, с която разрешава на кмета да възложи изработването на проекта на ОУП за цялата община и Екологичната оценка към него.

Одобрението на Министъра на регионалното развитие идва след като изготвеното предложение е съгласувано с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и с Министерството на културата.

Към момента, за територията на община Поморие е налице териториално устройствен план, създаден в периода 1996 – 1997 г. при условията на различна законова и нормативна рамка и различно състояние на българското Черноморско крайбрежие.

През 2005 г. МРРБ възлага изработването на проект за изменение на ОУП. След необходимите съгласувателни действия 2 години по-късно планът е приет, но не е одобрен от тогавашния Общински съвет. Промени в Закона за Черноморското крайбрежие и въвеждането на екологичната мрежа „Натура 2000” завишават изискванията и налагат актуализация на вече изработения план. Следва четирикратна отрицателна оценка от МОСВ и през 2015 г. е взето решение за прекратяване на процедурата.

Това наложи кметът Иван Алексиев да стартира нова процедура за разработване на ОУП, подкрепен с решение на Общинския съвет от юни 2017 г., съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

„Общият устройствен план е дългосрочен документ, без който няма как да отговорим нито на инвестиционните интереси, нито можем да постигнем устойчиво и балансирано развитие на общината. Уверен съм, че усилията, които положихме и ще продължим да полагаме в тази посока, скоро ще доведат до добри резултати за Поморие”, каза кметът Иван Алексиев.

 

4 коментара

 1. Проблема с инвестициите не идва от липсата на ОУП, защото както става ясно такъв има от преди 20 години! Оставям на страна факта, че за дълъг период имате в предвид 20 години!!!
  Причината за липсата им сте Вие, Управляващите!
  ОУП няма да докара инвеститори, които да разкрият работни места! Няма да промени с нищо живота, и бита на помориеца!

 2. Такса смет

  Кметът първо да отиде в Малкото езеро вечерта, да огледа тъмните прозорци на "инвестициите"….

  • Ами слушате не когото трябва!
   Пределно ясно бе, че това не са, и не могат да бъдат инвестиции! Защото нямат никакви предпоставки за реализацията им! Ако е за туризъм, то сляпо вярващите са първите, които си оскубаха косите, и избягаха.
   Това си е изцяло нов квартал, който няма никакво отношение с туризма! Той го съсипа!
   За пореден път, подавайте си оставките и се пръждосвайте от Управлението!!!
   Не е само до Кмета, Такса смет! Всички Съветници са в кюпа, и не само сегашните! Срам и позор!

  • Щях да забравя! Прането на пари, не е инвестиция! Всеки да си направи извода сам, ако не да пита.

Горе