От другата седмица може да си купите коледни елхи от горски разсадници „Порой” и „Поморие”

elhi“От другата седмица в държавните горски разсадници „Порой” и „Поморие” всеки ще може да се сдобие с живо коледно дърво”, каза инж. Янко Георгиев от Държавно ловно стопанство „Несебър” пред Радио Фокус. По думите му основните видове дървета, които ще бъдат предлагани са три вида ели, смърч, черен бор и кедър.

„Най-предпочитани са обикновената, испанската и гръцката ела, тъй като техните корони са най-кичести. За коледни елхи се използват освен това и другите видове ели – кавказвка и едролистна“, каза още Георгиев. Той добави, че кампанията по предоставяне на живи дървета се провежда от 6-7 години, а основната идея е след употребата им, закупилите ги да продължат живота на елхите, като ги засадят в градинка, двор или на друго подходящо място.

„Според размера дръвчетата се предлагат в контейнери от 20 л. до 90 л. А относно това в какъв размер ще бъде поставено съответното дръвче, зависи от диаметъра на стъблото. Дръвчетата, които са високи около метър, се слагат в контейнер от 25 литра“, обясни Георгиев. Според него подходящият обем на контейнера спомага за правилното циркулиране на хранителните вещества в дръвчето, което пък подобрява неговият живот. „Цената на едно живо дръвче, подходящо за коледна украса, може да варира от 30 до 80-90 лева, в зависимост от вида и големината му. Едно малко дръвче с размери 1-1,5 м излиза на цена от около 30 лева“, каза също лесничеят.

Той добави, че дръвчетата задължително се дават на новите си стопани заедно с указания за това как трябва да бъдат отглеждани. „Дръвчетата не трябва да стоят на затворено помещение повече от 2 седмици, трябва да се оросяват и да не стоят в близост до отоплителните уреди“, посочи още Георгиев.