Вие сте тук: Начало » Актуално » Бургаски референдум за въздуха няма да има

    Бургаски референдум за въздуха няма да има

    Референдум за въздуха няма да има поради процедурни причини. Все пак Общински съвет -Бургас ще търси мерки, с които да се подобри качеството на атмосферния въздух и да се борят замърсяванията.

    Докладната за провеждането на местен референдум бе вписана като точка първа от дневния ред на местния парламент. В последния момент обаче двама от 11-те съветници в Бургас, подкрепили предложението, оттеглиха подписите си. По този начин докладната автоматично отпадна.

    Съветниците, които се отказаха от референдума са от групата на НФСБ и СЕК – Ивайло Вагенщайн и Кирил Начев. Според Георги Манев, решението за оттеглянето на подкрепата им било резултат от гласуване на групата и причината са подозрения, че референдумът се използва с политическа цел в навечерието на изборите.

    Изказаха се и съмнения за успешността на евентуалното допитване, което при одобрение от ОбС-Бургас трябва да се състои през януари, което предполага сравнително ниска избирателна активност.

    Все пак мерки за опазване на въздуха и борба със замърсителите ще бъдат взети. Предложението на Георги Дражев и група съветници е да се сключи договор с независима лаборатория, която да отчита концентрацията на замърсителите във въздуха. Други мерки ще бъдат набелязани и изпълнени и от страна на Общинската администрация, съобщи Poligraff.

    Междувременно, в знак на протест, общинският съветник от ДБГ Живко Табаков обяви, че напуска председателския пост в Комисията по туризъм, която оглавяваше от края на 2015 г.

    Горе