Парламентът прие новия Закон за хората с увреждания

parlament_deputatiНовият Закон за хората с увреждания беше приет на второ четене от парламента. Текстовете уреждат обществените отношения, свързани с упражняване на правата на хората с увреждания в България. Основен нов момент е прилагането на индивидуален подход и индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания.

Индивидуалната оценка ще е комплексна и ще се извършва от специализиран отдел в дирекциите “Социално подпомагане” към Агенцията за социално подпомагане. Тези отдели трябва да бъдат сформирани от изпълнителния директор на агенцията в срок до 31 март 2019 г. Оценката ще се изготвя въз основа на информация за: самооценката на човека с увреждане за затруднения в домашни условия и извън тях; увреждането/здравословното състояние; вида на затруднения във функционирането на човека с увреждане; степента на затруднения във функционирането на човека с увреждане; степента на включване в социалната среда на човека с увреждане; мобилността на човека с увреждане в социалната му среда и затруднения извън дома. По предложение на социалния министър ще бъде създадена и методика за извършването на тази оценка.

Агенцията за хората с увреждания ще се преобразува в държавна агенция от 1 януари 2021 г. и ще премине от социалното министерство към Министерския съвет. Държавната агенция ще организира дейността по извършване на индивидуална оценка на потребностите за хората с увреждания и координира осъществяването на политиката за правата на хората с увреждания.

За осъществяване на функциите по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания се създава Съвет за наблюдение. Той ще се състои от 9 членове – двама представители, определени от омбудсмана, двама представители, определени от председателя на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/, четирима представители на организациите на и за хората с увреждания, определени от тях, и един представител на академичната общност, определен от БАН. Дейността на съвета ще се администрира чрез администрацията на омбудсмана и на КЗД на ротационен принцип за срок две години. Съветът ще трябва да представя в парламента всяка година доклад за дейността си. За провеждане на политиката за правата на хората с увреждания областните управители създават областни съвети.

Към Министерския съвет ще функционира и Национален съвет за хората с увреждания, чийто председател ще е някой от вицепремиерите.

Във връзка с осигуряване на трудова заетост на хората с увреждания в закона бяха записани квоти. Работодатели, които имат от 50 до 99 работници, трябва да назначат едно лице с трайни увреждания; работодатели със 100 и над 100 работници и служители – две на сто от средносписъчния си състав. В закона са записани и изключения от тези разпоредби.

Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна агенция ще трябва да осигуряват информация, достъпна за хората с увреждания, както и да включват в своите програми предавания и информация, свързани с хората с увреждания.

До 31 март 2019 г. Министерският съвет трябва да приеме правилник за прилагането на новия закон.