Финансист: Работим повече, а обедняваме

pariПо последни данни на “Евростат” се оказва, че 1/5 от парите ни отиват за храна, а още толкова даваме за поддържането на дома.

“Статистиката на “Евростат” не ми е ясна. Българинът дава 1/3 от доходите си или 11 860 лв. годишно за храна, напитки и бит. Разходите растат по-бързо от приходите. Това означава, че ние обедняваме. Расте обслужването на жилищата и транспорта. Има ръст на данъците и осигуровките. 19,7% от парите на българите отиват за обслужване на жилищата, а в Европа плащат повече, но останалите разходи са им по-ниски”, коментира финансистът Мика Зайкова.

Според нея, има неприятни тенденции, които показват, че българите обедняват. Увеличават се разходите за обслужване на жилищата – ток, парно, ремонти. Така че явно работим по-добре, защото заплатите се увеличават, но живеем по-зле, защото раззходите ни изпреварват доходите.

“70% от българите купуват дрехи втора употреба, а сега въведоха екотакса и така качиха цените им и разходите за тях ще се увеличат”, посочи Зайкова.

Тя бе категорична, че 80% от пенсионерите са под прага на бедност, а и средната пенсия остава много ниска. “Тези хора имат сериозен проблем с покупка на лекарства, 647 лева плаща българинът за здраве, как с ниските пенсии това ще стане”, допълни финансистът. Според нея, 46% от българите нямат никакви спестявания.