Вие сте тук: Начало » Актуално » Във Франция сблъсъци, арести и блокади по пътищата

    Във Франция сблъсъци, арести и блокади по пътищата

    parijАрести, сълзотворен газ, сблъсъци между демонстранти и служители на реда по улиците на Париж. Хиляди излязоха с жълти жилетки на протест в цяла Франция. Протестът се провежда за четвърти път. Движението, тръгнало като недоволство срещу поскъпването на горивата, прерасна в общо негодувание срещу управлението. През днешния ден настроението на протестното шествие в Париж премина през спадове и пикове – от спокойно пеене на химна в центъра до запалени кофи, чупене на витрини и агресия.
    Блокади по пътища също затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция, съобщава Кросс. Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина.
    Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу “жълтите жилетки”, хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове “Оставка на Макрон”.
    Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.
    Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.
    Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.
    Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.
    Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на “жълтите жилетки” също призоваха да се демонстрира мирно. “Жълтите жилетки”, които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.
    Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на “жълтите жилетки”, не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии.

    Горе