България е на последно място по стандарт на живот

pensionerБългария запазва стабилното последно място по стандарт на покупателна способност (СПС) в Европейския съюз, показват данните на Евростат за 2017 г. От статистиката се вижда, че стойността на стоките и услугите, които българите могат да си позволят със доходите, е 54% от средното за ЕС ниво. Спрямо 2016 г. има нарастване с 1 пр пункт, което обаче не ни вдига в негативната за България класация.

За сметка на това в съседна Румъния нещата са коренно различни. Там стандартът на живот расте с бързи темпове и докато през 2015 г. покупателната способност на румънците е била 58% от средната за ЕС, то две години по-късно вече е 68%. Т.е. гражданите на северната ни съседка стават по-богати, докато българите – не.

Прави впечатление, че предпоследни по стандарт на живот в ЕС вече са унгарците. Тяхното ниво на СПС е 62% от средното за ЕС, като не само не се увеличава, но дори намалява за две години.

Най-богатата държава в ЕС остава Люксембург. Там нивото е 132% от средното за ЕС, тоест гражданите на херцогството са с 32% по-богати от средния европеец. Германия се нарежда на второ място със 122%, Австрия – 117%, Дания и Великобритания – по 114%.

Ако излезем от рамките на ЕС се вижда, че стандартът на живот в България е по-нисък от този в Черна гора и Турция, но пък е по-висок от този в Сърбия, Македония и Албания.

1 коментар

  1. И, Унгария, и България се отдалечават от ЕС!
    И, двете Държави имат слаба памет!
    Правителството, и Парламента са загрижени от приетия наскоро от ООН Пакт за миграция!
    Но, въобще не ги еня, за емиграцията която ще продължи със същия темп, или дори ще се засили!
    Особено след ново приетите промени в някои Закони, касаещи правата и свободите на гражданите!
    Всички увеличават доходи, ние увеличаваме данъци!