Филмът за дядо Добри е отличен на фестивал в Лос Анджелис

DobriВ София на 18 декември ще се състои премиерата на българо-германския биографичен филм за Дядо Добри – Светецът от Байлово, озаглавен “Тихият ангел”. Дни преди премиерата Филмът получи награда за „Най-добър документален филм” на United States Film Festival в Лос Анджелис. Идеята за продукцията е на немската продуцентка Уте Еренберг.

Филмът е сниман в общо 5 държави, като освен в България, сцени са заснети и в Германия, Ватикана, Италия, САЩ. Работата по лентата започва още през 2014 г. Режисьор и един от продуцентите на “Тихият ангел” е Неди Джон Крос. Първоначално авторите мислят за кратка версия, защото знаят, че Дядо Добри не обича публичните изяви.

Постепенно обаче те успяват да спечелят доверието на възрастния благодетел на църквата и бедните българи и историята се развива. Наяве излизат преживяванията на Дядо Добри, богати колкото палитрата на художник.

Във филма за светеца от Байлова говорят дъщеря му Богдана,Йорданка Фандъкова, покойният проф. Божидар Димитров,Джан Бийзли, както и самият Цар Симеон II.
В лентата ще видите още хора чиито съдби са преплетени с тази на светеца, уникални архивни кадри, както и неизлъчвани досега откровения на Дядо Добри.

„Предизвикателството да създадеш филм за човек като дядо Добри е голямо, защото все по-често хората говорят за добрини повече, от колкото мислят и действат за да се случат. Надяваме се да променим това, като покажем на света благородното наследство, което ни остави дядо Добри”, допълва режисьорът на лентата Неди Джон Крос.

Неди Джон Крос споделя, че във филма е отделил специално място на България: „Исках да представя родината ни пред лицето на света в добрата ѝ светлина, тази която в повечето случаи остава скрита. Всъщност ние сме велик народ с вековна история. Имаме изключително талантливи и стойностни хора, а за дядо Добри, какво мога да кажа… Той е символ на доброто, милосърдието и смирението. Aз дори не съм чувал за друг такъв човек. Гордост е за всички нас, че този Човек е българин. И благодаря на Бог, че ни даде шанса да създадем филм за него”.

Филмът няма абсолютно никаква комерсиална насоченост, той има само една единствена цел и тя е да накара хората да се замислят за истинския смисъл на живота. Ако успеем да накараме поне един човек да го направи, значи сме си свършили работата добре”, казва Неди Джон Крос и допълва: „А дядо Добри от Байлово, беше истинско чудо, тук на земята. Надявам се и вярвам, че в най-скоро време той ще бъде канонизиран светец. Лично за мен, той и приживе беше такъв”.