40 средновековни градове-пристанища в Северно Егейско и Черно море, между които и Поморие

img935Културен пътеводител, който съдържа 430 цветни страници, фотографии, средновековни карти, историческа информация за градовете-пристанища за периода IV – XVIII век, е издаден по  един международен проект, в който участва и България. Най-важната информация е, че е представен и нашият град – Поморие, съобщават от Фондация „25 века Поморие“.

Днес повечето от тези пристанища са скрити под съвременни градове, или от тях са останали само малко руини. Но традициите на мореплаването, културата и търговските връзки са запазени и в наше време.

Очертава се цял туристически маршрут. Този проект наистина дава много възможности за привличане на туристически фирми и индивидуални туристи като променя тяхната представа за античния и средновековен свят в този район.

Културният пътеводител съдържа раздели за съвременното състояние на тези градове – икономика, пристанищна инфраструктура, култура, население, етнически облик, възможности за туризъм. На практика се представя историята на двата региона в продължение на повече от 15 века.

Поднесената информация оставя впечатление  за едно богато далечно минало, динамично и изпълнено с нови предизвикателства съвремие и надеждата за едно модерно, много по-развито бъдеще на регионите.

Фондация „25 века Поморие” е готова да предостави печатното издание на Община Поморие и на всички заинтересовани организации и лица от туристическия бранш.

1 коментар

  1. Не е жално факта, че са "скрити" от време, и намеса на човешка ръка! Жално е, че Поморийското пристанище не функционира! Стои, като призрачен стожер за призрачните кораби попадали в капана на Черно море!