Порт-а-кат системи за химиотерапия предпазват вените от калциране

deva-mariaВсе повече онкоболни избират да поставят порт-а-кат система, която да им позволи щадяща за вените химиотерапия. Докато в чужбина това е стандарт, в България методът започна да набира популярност едва в последните години. От началото на годината портове могат да бъдат поставени и в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас.  Болницата е единственото място в областта, където може да бъде поставен имплантиращ порт и едно от малкото места в България, където това се осъществява напълно безплатно. Допълнителен плюс е, че в болницата няма листа на чакащите и всеки, който желае да му бъде извършена процедурата, може да го направи в рамките на няколко дни.

Имплантиращият се порт е устройство, което се въвежда под кожата в тялото  и обичайното му място е на гърдите. Той е съставен от корпус, свързан с тънка тръбичка, която е въведена в една от вените на гърдите. Благодарение на него лекари и лаборанти имат достъп до кръвния поток. Устройството позволява както вливане на лекарства и препарати, така и взимане на кръв за лабораторни изследвания, с което почти елиминира нуждата от допълнително манипулиране на вените.

Процедурата по поставянето му е лека, извършва се с местна упойка и трае максимум час. Болницата работи с една от най-известните немски марки системи, за да може да гарантира оптимални резултати. Портовете се поставят от кардиохирурга д-р Тодор Якимов, който от няколко месеца е част от екипа на университетска болница „Дева Мария“.

„Всички, които са преминали химиотерапия с интравенозно приложение знаят, че честите манипулации на вените води до тяхното калциране. В развитите държави поставянето на порт при лечение на онко-заболявания е стандарт, именно за да се намалят негативните последици. В България„ обяснява д-р Тодор Якимов.

Д-р Тодор Якимов е известно име в кардиохирургията в България. Работил е в УМБАЛ „ Св. Екатерина”- гр. София, УМБАЛ „Св. Георги” – гр. Пловдив, МБАЛ „Токуда” – гр. София, “Аджибадем Сити Клиник”- гр. Бургас. Специализирал е в Англия, Германия, Унгария, а личният му актив наброява над 3000 операции. Амбицията му е да популяризира ползите от порт-а-кат системите за онкоболни пациенти и така да повиши качеството им на живот в периода на тяхното лечение.

Оптималното решение е всеки, на когото му предстои химиотерапия, без значение колко са предвидените курсове, да използва предоставените му възможности  за поставяне на порт- а- кат и така да намали негативните последици върху себе си. Порт-а-кат системата не причинява никакъв дискомфорт или болка на пациента Поддръжката е лесна- веднъж месечно портът се промива в болнична обстановка, като процедурата отнема няколко минути. Пациентите не трябва да се притесняват, че нещо от външната среда може да проникне в порта- той се намира изцяло под кожата.Тези, които са с импантирани устройства, могат спокойно да извършват всекидневните си дейности.

В университетска болница „Дева Мария“ всеки, който се интересува от поставяне на порт-а-кат, може да направи безплатна консултация и да се запознае с преимуществата, които системата носи.