Вие сте тук: Начало » Актуално » Премиерът: Индустриалната революция носи възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиките

    Премиерът: Индустриалната революция носи възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиките

    borisovСвидетели сме на дигитализирането на икономиката в цял свят. Процес, който е прието да се нарича „Индустрия 4.0“, а специалистите дефинират като индустриалната революция на днешния ден. И като всяка революция тя носи много възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиката като цяло“. Това отбеляза премиерът Бойко Борисов в изказването си на форума на високо равнище ЕС-Африка, който се провежда във Виена под егидата на Австрийското председателство на Съвета на ЕС, съобщават от правителствената пресслужба.

    Срещата е под надслов „Сътрудничеството в дигиталната ера“. Тя бе открита от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Целта на форума е да допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие на двата континента.

    В обръщението си българският министър-председател подчерта, че дигитализацията оказва голямо влияние върху държавите и обществата ни, защото трансформира продукти, процеси и бизнес модели във всички отрасли – от строителството, здравеопазването до селското стопанство и туризма. Прогноза на Световния икономически форум показва, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения. „Неслучайно те бяха основен елемент от програмата на триото Естония – България – Австрия и приоритет на Българското председателство“, заяви премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че образованието е в основата на всяка една икономика и благосъстоянието на гражданите. „Точно за това в следващите 2 години България ще инвестира 50 млн. евро от оперативните програми в проект „Образование за утрешния ден“, посочи премиерът Бойко Борисов. Проектът е насочен към дигитализацията на средното образование и предвижда създаване на отворени образователни ресурси, обучение на учители и ученици по дигитални умения, информационни кампании за дигитална компетентност, медийна грамотност, киберсигурност.

    „Прилагането на нови дигитални технологии във всички сфери ще спомогне за развитието на африканските икономики и постигането на целите, начертани съвместно от ЕС и Африка“, каза още българският министър-председател. Той посочи, че предпоставка всичко това да се случи, е адекватното за времето образование и високи нива  на грамотност на двата континента.

    „До 2022 година Европейската комисия трябва да осигури 43 млрд. евро по фонд „Африка“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти във Виена. „Досега Европа се отнасяше подценявайки Африка – главно колко пари ще дадем за нея и колко мигранти има. Това не е печеливш процес. Това, което се говори на днешната среща, е да насърчим преди всичко частния сектор да инвестира в Африка и да се повиши нивото на образование“, добави премиерът Борисов след участието си на форума на високо равнище в австрийската столица.

    По отношение на глобата, наложена от ЕК на БЕХ, министър-председателят отбеляза, че сумата ще бъде платена не от гражданите, а от печалбата на дружествата. Премиерът Борисов изтъкна, че преговори са се водили три години, като първоначалната сума е била 300 млн. евро, която в последствие е намалена на 77 млн. „Това беше минималната сума, която договорихме, всичко останало беше приватизация на газопреносната система“, заяви министър-председателят. По думите му би било предателство, ако газопреносната система не е собственост на българските граждани и на държавата.

    Премиерът Бойко Борисов заяви още, че България ще поиска допълнителни средства от Европейската комисия, за да продължи да охранява успешно външната граница на ЕС. „Искаме още по-добре да се справяме през следващите години“, допълни министър-председателят във Виена.

    Горе