Коледари нарекоха Поморие за здраве и благополучие

20181220_093117-1

Според повелите на народа подготовката на коледарите започва точно от Игнажден. Разучават се коледни песни, създават се коледарски дружини и се определя станеник на всяка група – млад мъж с артистична душа, щедра ръка и добро сърце. Смята се още, че по това кой пръв ще влезе в дома ни на 20 декември се гадае каква ще бъде и цялата следваща година. Ето защо едва ли има по-подходящи „полазници” от усмихнатите коледари на СУ „Иван Вазов” – Поморие, които днес прекрачиха прага на Общината. Левентите от 10, 11 и 12 клас гостуваха в кабинета на кмета Иван Алексиев и пожелаха на стопанина берекет, благополучие и здраве.

Още 4 дружини гостуваха в общината в дните преди Игнажден. Подготвили песни и наричания от съкровищницата на българския фолклор, коледарчетата от ДГ „Веселушко” – Поморие, ДГ „Детелина” – Поморие, ДГ  „Теменуга” – Ахелой и ДГ „Детски свят” – Гълъбец прогониха всяко зло и предизвикаха доброто настроение на всички.

„Живеем в модерен свят на съвременни комуникации, но често забравяме да общуваме истински. Благодаря на всички Вас и на Вашите учители, за това че сте подготвени така добре и  че съхранявате тези прекрасни наши традиции и обичаи”, каза кметът Иван Алексиев. Заедно с председателя на Общински съвет Адам Адамов кметът поднесе на всяка дружина топли кравайчета и кошници с лакомства.