Най-популярната коледна песен “Тиха нощ, свята нощ” навършва 200 години

notiНай-популярната и най-изпълнявана коледна песен “Тиха нощ, свята нощ” навършва 200 години.

Текстът, който днес е преведен на повече от 300 езика, е написан от австрийския пастор Йозеф Мор, а мелодията по негова молба съчинил приятелят му – учителят Франц Грубер.

“Тиха нощ, свята нощ” е изпълнена за първи път на Коледна литургия през 1818 година в църквата на малкото австрийско градче Оберндорф. Тогава, на Бъдни вечер, старият орган в местната църква “Св. Николас” бил повреден и песента прозвучала със съпровод на китара.

Простичният текст и красивата мелодия на този християнски химн пленили първите слушатели, а след това покорили и света. “Тиха нощ, свята нощ” става емблематична част от коледните празници.

Един от най трогателните епизоди в биографията на тази коледна песен датира от времето на Първата световна война, когато войниците от двете страни на фронтовата линия я пеели заедно – на немски и английски.

На съвременните коледни концерти често се практикува първият куплет на песента да се изпълнява в оригинал на немски, а след това изпълнението да продължава на английски. Вечната коледна песен също така е обект на многобройни аранжименти в различни стилове – от джаз до хеви метъл.