Вие сте тук: Начало » Общество » Повече почивни дни около Великден и на Коледа през 2019 г.

  Повече почивни дни около Великден и на Коледа през 2019 г.

  kalendarС измененията на Кодекса на труда отпадна практиката за разместване на почивни дни във връзка с официалните празници, за да се получат дълги уикенди.

  Според новата схема, на официалните празници ще се почива, а ако някой от тях се пада в събота или неделя, за почивен се обявява и следващият го понеделник. Така на практика по-дълги с един допълнителен ден уикенди ще има и на всички официални празници през 2019 г.

  3 март – Денят на Освобождението на България – е в неделя, затова ще се почива и на 4 март, понеделник. След това ще последва първата за годината по-дълга почивка за Великден, който ще честваме на 28 април. Така за празника ще се почива общо 4 дни – от петък, 26 април, до понеделник, 29 април, включително.

  Около 1 май – Денят на труда, сряда, няма да има допълнителни почивни дни. Така ще бъде и на Гергьовден – 6 май, Денят на храбростта и Българската армия, който се пада в е понеделник.

  Без допълнителни почивни дни ще преминат и празниците около 24 май (петък) – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Няма да има допълнителни почивни дни също и за 6 септември – Денят на Съединението, петък. Един допълнителен ден почивка ще получим обаче за 22 септември – Денят на Независимостта, който се пада в неделя. Затова ще се почива и на 23 септември – понеделник.

  Следващата почивка ще бъде около Коледните празници – 24, 25 и 26 декември – Бъдни вечер и Рождество Христово, през 2019 г. са съответно вторник, сряда и четвъртък. Ще се почива три дни, но без допълнителни свободни дни.

  Горе