Йордановден е

bogoyavlЦърквата отбелязва един от най-големите християнски празници Богоявление. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. В момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника – Богоявление.

На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а смели мъже го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста къщите, а всички го даряват.

Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни.

От този ден започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

На трапезата се слагат постни ястия, орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

На 6-ти януари традиционно се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си от 917 г., когато в навечерието на битката при Ахелой е извършен първият водосвет за здраве и успех на Симеоновата войска. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. Традицията е възобновена през 1993 година.

Честито на всички именици: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Боголюб, Бистра, Найден, Божидар, Божидара, Божан Божана и техните производни!