76-та церемония но връчване на наградите „Златен глобус“

960-540-zlaten-globusДнес сезонът на важните статуетки в Холивуд официално ще бъде открит с церемонията по връчването на 76-ите награди “Златен глобус” на Асоциацията на холивудската чуждестранна преса. Водещи ще бъдат актрисата Сандра Оу и Анди Самбърг

След глобален боксофис рекорд от 41,7 млн. долара през 2018 г., публиката вероятно стиска палци най-вече на филмите “Роди се звезда”, “Черна пантера”, “Бохмекса рапсодия” и “Мери Попинз се завръща”, които са в надпреварата за статуетки.

Очаква се тази година неформалната вечеря в Бевърли Хилс да подмине политиката и да наблегне на забавлението, както заявяват и водещите. “Всички са депресирани и може би това е добра причина, която всеки може да използва, за да се посмее за малко и да се забавлява”, казва Самбърг пред “Холивуд рипортър”. В същото време Оу допълва, че въобще няма намерение да говори за президента на САЩ Доналд Тръмп, който е в центъра на атаките на всяка голяма филмова церемония от избирането му през 2016 г. насам.

Миналата година знаменитостите избраха черния цвят в знак на солидарност към движението #MeToo след големия скандал със сексуален тормоз в Холивуд.

Според редактора на “Варайъти” по темите от Холивуд Тим Грей, хората са имали нужда да говорят за тези проблеми – избирането на Тръмп и #MeToo, но тази година, по думите му, всички очакват да се забавляват на Глобусите и да отпразнуват постигнатото.

Лейди Гага, Идрис Елба, Брадли Купър и ветеранът Дик ван Дайк ще са сред десетките популярни лица, които ще се появят тази вечер на червения килим.

Политическата комедия “Вице” за вице-президента Дик Чейни води с шест номинации, сред които са и признания за актьорите Крисчън Бейл, Сам Рокуел и Ейми Адамс.

Надпреварата е ожесточена и в категориите за най-добра комедия и мюзикъл, където са историческият “Фаворитката”, романтичната комедия Crazy Rich Asians, историята за пътешествията на белокож шофьор с неговия шеф – известен чернокож пианист от 60-те години Green Book с Виго Мортенсен и “Мери Попинз се завръща”.

Много от анализаторите смятат, че “Вице” има наистина големи шансове за статуетка, както и “Роди се звезда” с Лейди Гага и Брадли Купър, който не само участва, но и режисира лентата.

“Роди се звезда” и “Бохемска рапсодия” с Рами Малек в образа на покойния фронтмен на “Куин” Фреди Меркюри са номинирани за престижната награда най-добър драматичен филм. Останалите претенденти там са три филма с фокус върху расовите теми – “Черна пантера”, BlacKkKlansman и If Beale Street Could Talk.

Има голяма вероятност филмът на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон Roma да си тръгне с приза за най-добър чуждоезичен филм, допълва в коментара си редакторът на “Варайъти”.

Носителят на “Златен глобус” и шесткратно номиниран за престижното отличие Джеф Бриджис щеполучи тазгодишната награда на името на Сесил Демил, а петкратният носител на “Златен глобус” и шестнайсеткратно номинираната Карол Бърнет ще получи първата специална награда за изключителни постижения в телевизията, кръстена на нейно име.

Церемонията, която се провежда в неделя вечерта в Лос Анджелис, ще бъде излъчена по  Кино Нова  от 21.00 ч. на 7 януари, понеделник.