Преди десет години Ахелой бе обявен за град

На 10.01.2009 г. с Решение на Министерския съвет на Република България населеното място Ахелой бе обявено за град, а на 20.01.2009 г., Решението бе обнародвано в Държавен вестник.

kmet-aheloyОт архива на Радио Милена публикуваме това, което  каза преди десет години кметът на Ахелой Иван Георгиев на сесия на тогавашния Общински съвет: „С този акт Ахелой получи заслужена оценка, която ще обогати и развие във времето и ще даде едни други измерения в развитието на нашето населено място и неговия просперитет. В тази връзка ние, жителите на град Ахелой искаме да изкажем своята благодарност на всички общински съветници, на председателя на Общинския съвет г-н Славов за факта, че вие единодушно гласувахте за тази промяна. Благодарим и на кмета на общината г-н Златанов. И на администрацията, която подготви технически обявяването на града. Уважаеми дами и господа, категорично искам да заявя, че мястото на град Ахелой е в община Поморие, че манипулациите и спекулациите на общественото мнение от група хора е просто отминала химера. Капиталовите разходи, които бяха направени през изтеклата година, средствата заложени в проекто-бюджета за 2009 година, ме карат да съм оптимист и да вярвам, че ще заемем достойно място сред черноморските курорти и ще вървим напред. Убеден съм, че общинския съвет и общинската администрация, както и обществените организации, политическите партии и движения ще съумеят под натиска на икономическата кризата да си протегнат ръце. Ще намерят общ език и с пълна мобилизация да заработят за възхода на нашата красива община.“

По  повод  10-та годишнина от обявяването на Ахелой за град ето какво каза  днес кметът на община Поморие поздравявайки  кмета на Ахелой Иван Георгиев и местните жители.

„Знам, че сте съхранили пословичното си трудолюбие и борбен дух, но съм убеден, че заедно с тези добродетели, Вие притежавате амбицията и съвременното мислене на градския човек. Десет години не са много време, но благодарение на Вас и екипа Ви, те се оказаха достатъчно, за да превърнете града си в още по-приветливо и добро място за живеене. Работата продължава и съм щастлив от доброто ни съвместно сътрудничество”, пише в поздравителния си адрес кметът Иван Алексиев, цитиран в  общинския сайт.

През последните няколко години в Ахелой бяха направени редица промени, които значително подобриха социалната и техническата инфраструктура. Организират се много културни мероприятия – фестивали, концерти и чествания. За спорта в града също беше помислено чрез ремонт на спортни площадки и учредяване на детска футболна школа към ОФК „Поморие”. Ремонтирани бяха улици, облагородени бяха паркови пространства и изградени кътове за отдих. Сред най-съществените новости обаче бе построяването на обходния път I-9 Слънчев бряг – Бургас, който изведе от Ахелой интензивния транзитен трафик и драстично намали опасността от тежки пътни инциденти. Неотдавна правителството одобри проект на Община Поморие и отпусна средства в размер на 1 000 000 лева за изграждане на нова двуетажна сграда  –филиал на съществуващата Детска градина „Теменуга”.

Работата на местното и общинско ръководство продължава, като един от основните приоритети е разгръщането на туристическия потенциал на Ахелой, за да се превърне той в желан и посещаван летен курорт“