Каблешково се разширява с нови жилищни квартали

obsyjdaneАтрактивен район в гр. Каблешково, собственост на община Поморие, ще бъде разделен в два отделни квартала, предназначени за застрояване от хора с жилищни нужди. Това ще помогне и да се подобри съществуващото положение с неурегулираните улици в близост до новите квартали. „Всеки иска да живее в един подреден град, а за да се подреди този град трябва да има план за регулация и застрояване. Ние правим точно това – успяхме да отделим двата нови квартала, накъдето Каблешково ще може да расте и то в една от най-атрактивните си зони.” Това каза кметът Алексиев на жителите на гр. Каблешково по време на публичното обсъждане на проектобюджета на общината за 2019 г., съобщават от пресцентъра на Община Поморие

Община Поморие успя да защити проектите си по Програмата за развитие на селските райони, която финансира малки населени места. Именно по тази програма предстои да бъде направен основен ремонт на три улици и да се обнови големия парк в града. Чрез съвместен проект с НЧ „Атанас Манчев 1920” ще бъде изградено 24-часово видеонаблюдение.

„Бюджетът на общината е реален, а не предизборен. И в тази връзка мога откровено да ви кажа, че изграждането на канализация в гр. Каблешково няма да се случи в настоящия програмен период по ОП „Околна среда” т.е до 2020 г. Това е така, заради промени в условията на програмата, които не позволяват изпълнението на проекти за изграждане на канализация в населени места под 10 хил. жители. Ако програмата бъде отворена, ние сме готови да внесем проект, но засега това ще се случи най-рано в новия програмен период, след 2020 година.”, заяви кметът Алексиев.

Относно другата болна тема – „Кабланд”, кметът съобщи, че окончателното решение на всяка от сезираните компетентни институции е едно и също, а именно че нарушение в първоначалната сделка с Кабланд има, но срокът за сезиране на прокуратурата с цел разваляне на порочната сделка отдавна е отминал – давността е изтекла още през 2007 година.

Освен в гр. Каблешково, срещи за обсъждане на бюджета се проведоха в селата Александрово и Медово. И в двете населени места се предвижда обновяване на парковете и инвестиции в благоустрояването им.

Вижте Проектобюджет 2019.