БНТ1 ще предава церемонията по откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

plovdivВ събота (12 януари) от 19,00 часа Българската национална телевизия ще излъчи директно официалната церемония, с която Пловдив става Европейска столица на културата за 2019 г. Зрителите на БНТ1 и БНТ4 ще станат свидетели на грандиозния спектакъл под надслов „Ние сме всички цветове”, който съчетава музика, танц, светлини ефекти и много емоция. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита 30-метрова сцена-кула мащабната цветна метафора на основните тематични акценти, залегнали в програмата на „Пловдив 2019″.
Прякото предаване на БНТ ще бъде съпроводено с коментар на живо от водещите на „Култура.БГ” Александра Гюзелева и Михаил Заимов и ще започне с официалното удостояване на камета на Пловдив с наградата „Мелина Меркури” за успешната реализация на инициативата “Европейска столица на културата”. Почетният плакет ще връчи еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.
Магическите звуци на лира – символична препратка към легендата за Орфей, които ще бъдат пресъздадени върху уникална лазерна арфа от квартет “Интро”, бележат началото на спектакъл. Известният музикант Теодосий Спасов ще изпълни в нов авторски аранжимент емблематичната народна песен „Притури се планината”.
Замисълът на програмата проследява хилядолетното минало на Пловдив и изгражда паралел между традициите и бъдещето. В отделните части на спектакъла, кореспондиращи с четирите тематични платформи от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата” – сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране – участват ансамбъла за народни песни и танци „Тракия”, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и над 200 кукери от целия регион. Участието на над 200 хористи от всички пловдивски вокални формации, под диригентството на Диан Чобанов, представя символично културното многообразие на Пловдив, всички общности, които са създали и развили града и живеят в разбирателство от векове. Стотици доброволци, които вземат участие, допринасят за внушителната визия и изразяват основното послание на Европейската столица на културата 2019 – „Заедно”. Спектакълът ще завърши с ефектна заря и изпълнение на виртуозната народна певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.
Постановката е дело на германската компания „Phase7 performing arts” с артистичен директор Свен Сьорен Байер. Режисьори на отделните картини в шоуто са Густав Рюб и Стайко Мурджев, а композитор е Христо Намлиев.

Гледайте церемонията по откриване на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″ в събота 12 януари 2019 г. от 19:00 часа по БНТ 1 и БНТ4!