Ротари клуб изгражда сензорна стая за деца със СОП в СУ “Ив. Вазов” Поморие (видео)

По инициатива на Ротари клуб, гр. Поморие в сградата на СУ „Ив. Вазов” започна реконструкцията на помещение, което ще се преобрази в сензорна стая за нуждите на деца със специални образователни потребности (СОП) по време на учебния процес и извън него. За проекта Община Поморие предостави класна стая, която се намира на първия етаж в началното училище. Според предвидения проект Ротари клуб, Поморие ще достави и монтира необходимите съоръжения и мебели за стаята. В рамките на проекта, по предварително уточнена програма, се провеждат консултации с деца и родители. Извършват се срещи с местните соц. работници и специалистите-консултанти. Провеждат се срещи с родители на децата със СОП от града и общината и ще се предоставят информационни материали, разработени специално за целта.
Предстои организирано обучение на учители/възпитатели, които работят с деца със специални образователни потребности под формата на тренинг, който ще се води от квалифициран психолог. Целта е да бъде поставен акцент върху ролята на учителя като ментор в процеса на обучение на деца със специални образователни потребности.

В гр.Поморие и общината има над 100 деца, които са регистрирани в Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за защита на детето. Някои от тях посещават общинските детски градини по места или училищата, но всички те имат нужда от специализирано внимание. От проведените срещи и разговори с родители, учители и социални работници от Ротари клуб установиха, че има остра нужда от място, където децата със СОП да получат специализирани грижи. За целта  е получена безрезервната подкрепа на Община Поморие, в лицето на кмета Иван Алексиев.

Стойността на проекта е 15000лв. , а неговата реализация е в рамките на 5 месеца.