Как да познаете, че тялото ви се нуждае от витамини

Когато тялото се опитва да ви каже нещо, като например, че все по-често пропускате да си набавите жизненоважни витамини, то може да го направи по доста странни начини, пише Business Insider. Ето по какво:

  1. Напуквания в ъгълчетата на устата– сигурен знак за липса на желязо, цинк и В витамини като В2, В3 и В12. Често срещано при вегетарианци. Решението е да консумирате повече пилешко, риба тон, яйца и изсушени домати. Усвояването на желязото се стимулира от витамин С, който също помага да се борите с инфекции, затова комбинирайте тези храни със зеленчуци като броколи, червени чушки и карфиол.
  2. Червен обрив по лицето, а понякога и другаде, и косопад– липсва ви най-вече витамин В7, известен като витамина на косата. Повечето В витамини не се съхраняват в тялото, защото се разтварят във вода. Специално внимание към хората, занимаващи се с фитнес – яжте повече сварени яйца, скумрия, авокадо, гъби, банани, ядки и соя.
  3. Бели или червени пъпчици по бузите, ръцете или бедрата– липса на важни мазни киселини и витамини А и D. Ограничете концентрираната мазнина, което трябва да направите така или иначе, и увеличете здравословните мазнини. За витамин А наблегнете на зеленчуци като моркови, сладки картофи и червени чушки. За витамин D обаче е най-добре да приемате изкуствена добавка.
  4. Мравучкане или изтръпване в ръцете, ходилата или другаде – това е проблем, свързан директно с периферните нерви. В витамините като В6 и В12 са ключови, а решението се крие в по-чест прием на спанак, аспарагус, боб, яйца и пилешко.
  5. Неприятни мускулни спазми и болки в пръстите на краката, прасците или бедрата– сигнал на организма за липса на магнезий, калций и калий. Проявява се особено при усилени тренировки, когато чрез потта се изхвърлят много ценни витамини. Решението е да наблегнете повече на банани, бадеми, лешници, череши, ябълки, грейпфрути, броколи и спанак.