Вие сте тук: Начало » Култура » На 6 февруари е премиерата на филма „Поморие – скритата перла”

На 6 февруари е премиерата на филма „Поморие – скритата перла”

pomorie„Поморие – скритата перла” е най-новият филм за града, част от поредицата „Световните градове на България”, чиято премиера ще се състои на 06.02.2019 г. /сряда/ от 18.00 часа, в залата на НЧ „Просвета 1888” -Поморие.

Великите градове имат своя съдба. Тя често е различна от тази на създалите ги народи. Лондон не пази спомен за изградилите го римляни. Ню Йорк няма нищо общо с холандските заселници, които го основават. Константинопол, някогашната столица на християнския свят, отдавна вече е мюсюлманският град Истанбул. Великите градове са съкровища, които преминават през превратностите на историята, променят се, но остават на мястото си. Те не са съкровищници. Те самите са съкровища – диаманти и перли. Има ги разпръснати по целия свят. Има ги и по българското Черноморие. Поморие е такъв град.

2-6Свети Андрей Първозвани, първият сред апостолите на Христос; баснословно богатият византиец Михаил Кантакузин, известен и като Сина на Дявола; императрица Зоя Карбонопсина; апостол Петър и самият  Иисус са част от образите, които придвижват сюжета на най-новия филм за Поморие. Уникалният черноморски град съчетава в себе си класическите образци на древногръцката цивилизация, типичните черноморски традиции в риболова и плажове като от Лазурния бряг. Филмът „Поморие – скритата перла” ще бъде част от най-популярната поредица на Българската национална телевизия за документални филми – „Световните градове на България”. В поредицата са включени български градове, които са променили историята на Европа, а с това и на света. Продукциите са мащабни, включват много исторически възстановки, снима се с най-модерна кинотехника. Във филма участват поморийските актьори: Коста Самоковлиев, Петър Граматиков, Зарко Коцев, Ян Петров, Атанас Димитров, Константин Каракочев, Георги Каприев, Огнян Вичев и Жечо Вичев.

“Като реверанс към традициите, а вероятно и като спомен за посещението на едно от онези места, които Христос нарича „Солта на земята“, в Поморие е издигнат и единственият музей на солта в Източна Европа. Той е посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода – метод е известен като „древна анхиалска технология”, разказва сценаристът на най-новият филм за Поморие Александър Перпелиев.

„Поморие – скритата перла” е съвместен продукт на Община Поморие и продуцентска къща „Файв Стар Медиа Груп”. Той ще бъде озвучен на английски, руски и български и като част от поредицата „Световните градове на България” ще бъде показван на българска и чуждестранна аудитория.

Заповядайте на премиерата на филма, която ще се състои на 06.02.2019 г. /сряда/ от 18.00 часа, в залата на НЧ „Просвета 1888” Поморие. Входът е свободен!

Коментар

Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

*

Горе