Израелски учени твърдят, че до една година ще имат лекарство срещу рак

Не изглежда възможно. Но казват, че е вярно. Малък екип израелски учени казва на света, че в рамките на една година ще имат първото „лекaрство, което може да излекува напълно” рак, съобщи The Jerusalem Post в понеделник.

И не само това – според изследователите лечението ще бъде кратко, евтино и ефективно и няма да има никакви или минимални странични ефекти.

„Убедени сме, че ще предложим за една година пълно излекуване на рака”, отбелязва Дан Аридор (Dan Aridor), председател на борда на Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), компания, основана през 2000 г. от научния парк Kiryat Weizmann. в Нес Циона, Израел, близо Научния институт Вайцман в Реховот, Израел. Биофармацевтичната компания се занимава с откриване и разработване на терапевтични пептиди.

“Лечението ни на рака ще бъде ефективно още от първия ден, ще продължи няколко седмици и няма да има никакви или минимални странични ефекти при много по-ниски разходи, отколкото повечето други лечения на пазара”, заяви Аридор. “Нашето решение ще бъде както с широко приложение, така и персонално”.

Лекарството се нарича MuTaTo (multi-target toxin – мултитаргетен токсин), а изследователите заявиха, че то е „по мащаб раков антибиотик – разрушаваща технология от най-висок порядък”.

В момента се разработва от AEBi под ръководството на главния изпълнителен директор д-р Илан Морад (Ilan Morad). Компанията има за цел “да промени играта в световната борба с рака, използвайки комбинация от пептиди, насочени към рака, и токсин, който ще убие раковите клетки”, пише Forbes.

The Jerusalem Post съобщи, че лекарството за борба с рака се основава на така наречената SoAP технология на AEBi, която принадлежи към групата технологии за “фагов дисплей” (phage display). Тази техника направи възможно да се види кой протеин точно кодира определен ген и какви са неговите функции.

За това е нужен ген (сегмент от ДНК, кодиращ определен протеин) и бактериофаг (вирус, който заразява бактериите). Вмъква се необходимия ген в генома накапсида, протеиновата обвивка на бактериофага, и изследваният протеин се появява на обвивката на вируса като на дисплей. Сега може да се види как протеинът взаимодейства с другите протеини, пептиди или ДНК последователности.

Екип от учени спечели Нобелова награда за работата си по фаговия дисплей. Методът дава възможност да се изберат антитела най-бързо и ефективно, също с помощта на насочена еволюция за производството на нови протеини за лечението на различни заболявания.

“AEBi прави нещо подобно, но с пептиди, съединения от две или повече аминокиселини, свързани в една верига”, съобщава The Jerusalem Post.