На 7 февруари се навършват 141 години от Освобождението на Поморие

pametniciНа 7 февруари се навършват 141 години от Освобождението на Поморие от османско иго. В 10.30 часа пред паметната плоча на участниците в Освободителната война, намираща се в центъра на Поморие,  ще бъдат положени венци и цветя.

На  7.02.1878 г. ІІ ескадрон на ХІІІ драгунски полк на Военния орден, начело с командира на ескадрона майор Колонжаевски, изпратен от полк. Лермонтов, освобождава гр. Поморие. Освободителите подпомогнали провеждането на гражданско управление. Учредено било и Анхиалско-Месемврийско окръжие. Взети били мерки за охрана на складовете и крайбрежната ивица. Въпреки сключеното примирие, в околностите на Анхиало продължавали да слизат от Балкана и да безчинстват черкези и башибозушки хайки.За да се предпазят от техните набези, жителите на Анхиало намирали укритие в импровизирани окопи. От терора не бил пощаден и анхиалският митрополит Василий. Заточен бил на о-в „Св. Анастасия”. За да прогонят нередовната турска войска, която стигнала до гр. Каблешково и с. Каменар, местните анхиалци пращат двама конници до Бургас, с молба да бъде изпратена помощ. С усилените гарнизони в Анхиало и Месемврия, и с помощта на местното население са прогонени черкези и башибозук.

В навечерието на светлата годишнина за първи път ще бъде представен филмът „Поморие – скритата перла”. Сценарист на филма е Александър Перпелиев, режисьор е Степан Поляков, главен оператор – Момчил Александров, а композитор е Симеон Германов. Изпълнителни продуценти са Вивиан Бояджиева и Никол Костова – и двете с десетки филмови продукции зад гърба си.

Премиерата ще се състои на 06.02.2019 г. /сряда/ от 18.00 часа, в залата на НЧ „Просвета 1888” Поморие. Поканени са всички жители и гости на Поморие! Входът е свободен.