Поморие чества 141 години от Освобождението си

osvНа 7 февруари се навършват 141 години от Освобождението на Поморие от османско иго. На този паметен ден през 1878 година в града влиза ІІ ескадрон на ХІІІ драгунски полк на Военния орден, начело с командира на ескадрона майор Колонжаевски, изпратен  от полковник Александър Лермонтов. Освободителите помогнали за провеждането на гражданско управление. Учредено било и Анхиалско-Месемврийско окръжие. Взети били мерки за охрана на складовете и крайбрежната ивица. Въпреки сключеното примирие, в околностите на Анхиало продължавали да слизат от Балкана и да безчинстват черкези и башибозушки хайки. За да се предпазят от техните набези, жителите на Анхиало намирали укритие в импровизирани окопи. От терора не бил пощаден и анхиалският митрополит Василий. Заточен бил на о-в „Св. Анастасия”.  За да прогонят нередовната турска войска, която стигнала до гр. Каблешково и с. Каменар, местните анхиалци пращат двама конници до Бургас, с молба да бъде изпратена помощ. С усилените гарнизони в Анхиало и Месемврия, и с помощта на местното население са прогонени черкези и башибозук.  В края на Руско-турската война, прехвърлянето на голяма част от руските войски се извършва от пристанищата в Бургас и Поморие. Интерес към тези пристанища проявява руското командване още в началото на 1878 г. Направен е основен преглед и са дадени препоръки за тяхното заздравяване.
Анхиало е имал два дървени пристана, от които само единият е бил годен за военни цели. В града е имало от 40 до 50 плавателни съда, които са били използвани за прехвърляне на руските войски на параходите. Използвайки благоприятното време, всеки от тези съдове можел да извърши до параходите и обратно към брега по десет курса. Така е било възможно транспортирането на хиляди войници от Анхиалското пристанище до Одеса.

dscn4985-largeОттогава всяка година признателните поколения поморийци отдават своята почит на освободителите. През настоящата 2019-та година пред паметната плоча на участниците в Освободителната война бяха тържествено вдигнати знамената под звуците на българския химн  и положени венци и цветя, с припомняне на  постиженията на българските опълченци  и подвизите на руските воини. Отслужен от духовни лица  бе благодарствен молебен. Слово по повод Освобождението на Анхиало прочете Елена Йорданова уредник в Исторически музей -Поморие

В навечерието на светлата годишнина  бе представен филмът „Поморие – скритата перла”, част от най-популярната поредица на Българската национална телевизия за документални филми – „Световните градове на България”. В поредицата са включени български градове, които са променили историята на Европа, а с това и на света. Поморие е такъв град.