Вие сте тук: Начало » Актуално » Откриха изненадващо явление на Слънцето

    Откриха изненадващо явление на Слънцето

    magnitni_buriУчени от университета на Нортъмбрия установиха, че магнитните вълни на Слънцето се държат различно от смятаното досега.
    Анализът на данни, събирани 10 години, показа, че магнитните вълни в короната на Слънцето – най-външния атмосферен слой, реагират на звукови вълни, идващи от недрата на звездата ни. Досега се смяташе, че тези вълни се образуват на повърхността на Слънцето, където водородът достига температура 6000 градуса и възбужда магнитното поле.

    Британските учени откриха доказателства, че магнитните вълни реагират, или се възбуждат по-високо в атмосферата от звуковите вълни, които оставят ясен маркер по тях. Наличието на този маркер означава, че цялата корона се разтърсва в отговор на звуковите вълни. Това предизвиква вибрации в много ясен обхват честоти, съобщи сайтът Физ.орг. Маркерът е открит в цялата корона през целия 10-годишен период. Това предполага, че е фундаментална константа на Слънцето и може да е характерен и за други звезди.Магнитните вълни имат голяма роля за пренасянето на енергия в Слънчевата система.

    Освен че загряват короната на Слънцето, те ускоряват слънчевия вятър, който се движи със скорост около 1,6 милиона км/ч. Те се отразяват и на атмосферата на звезди и планети, на магнитното им поле, предизвикват полярни сияния.

    Горе